Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Vijf humanitaire VN-organisaties: genoeg is genoeg!

16 april 2013

De leiders van vijf toonaangevende humanitaire VN-organisaties, waaronder UNICEF, roepen diegenen die een einde kunnen maken aan de crisis in Syrië op om dat nu te doen. De tragedie in Syrië en de omringende landen, en de menselijke gevolgen ervan, kunnen zo niet doorgaan. Het zijn de politici die moeten handelen.

Twee jaar burgeroorlog

Al meer dan twee jaar heeft de Syrische burgerbevolking te lijden onder de burgeroorlog in het land. Meer dan 70.000 mensen zijn als gevolg van het geweld overleden, van wie meer dan de helft kinderen. Meer dan vijf miljoen mensen hebben huis en haard moeten verlaten en moeten nu leven in primitieve omstandigheden, met beperkte toegang tot basisvoorzieningen zoals schoon water en eten.

Genoeg. Genoeg.

Door middel van een video-statement roepen nu vijf leiders van VN-organisaties - OCHA, UNHCR, WHO, WFP en UNICEF - op dat het genoeg is. "De tragedie in Syrië en de omringende landen, en de menselijke gevolgen ervan, kunnen zo niet doorgaan. Het zijn de politici die moeten handelen."

Uniek initiatief

De oproep van de vijf leiders is opvallend en uniek, omdat deze hulporganisaties zich doorgaans niet uitlaten over een conflict. "Het zegt daarom iets over de urgentie van de situatie in Syrië," verklaart persvoorlichter Martin de Beer van UNICEF Nederland. "De leiders vragen niet om meer geld of ondersteuning voor hun diensten. Ze roepen de politiek leiders op om de tragische situatie in en rondom Syrië te stoppen."

De oproep

De (vertaalde) tekst van de oproep vindt u hieronder en komt van OCHA-noodhulpcoördinator Valerie Amos, directeur van het Wereldvoedselprogramma Ertharin Neef, VN-Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen António Guterres, directeur van UNICEF Anthony Lake en de directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie Margaret Chan.

"Na meer dan twee jaar van conflict en meer dan 70.000 doden, waaronder duizenden kinderen. Na meer dan vijf miljoen mensen die werden gedwongen hun huizen te verlaten, waaronder meer dan een miljoen vluchtelingen in overbelaste buurlanden. Na zoveel verscheurde families en verwoeste gemeenschappen, scholen en ziekenhuizen vernield en watersystemen geruïneerd. Na dit alles, lijkt er nog steeds onvoldoende gevoel van urgentie te bestaan bij de regeringen en partijen, die een einde zouden kunnen maken aan de wreedheid en het bloedbad in Syrië.

Wij - de leiders van de VN-organisaties die te maken hebben met de menselijke kosten van
deze tragedie - roepen alle betrokken politieke leiders op hun verantwoordelijkheid te nemen voor de mensen van Syrië en de toekomst van de regio.

We vragen hen gebruik te maken van hun collectieve invloed en aan te dringen op
een politieke oplossing voor deze afschuwelijke crisis voordat nog eens honderdduizenden mensen hun huizen, levens en hun toekomst verliezen - in een regio die op het omslagpunt staat.

Onze organisaties en humanitaire partners hebben gedaan wat ze kunnen. Met de steun
van veel regeringen en mensen, hebben we meer dan een miljoen vluchtelingen aan
onderdak geholpen. We boden toegang tot eten en andere basisbehoeften aan miljoenen door het conflict ontheemde mensen, tot water en sanitaire voorzieningen aan meer dan 5,5 miljoen getroffen mensen in Syrië en in de buurlanden én tot gezondheidszorg voor miljoenen Syriërs, waaronder vaccinaties tegen mazelen en polio aan meer dan 1,5 miljoen kinderen.

Maar het is lang niet genoeg geweest. De behoeften groeien, terwijl ons vermogen om meer te doen afneemt door financiële beperkingen, veiligheidsrisico's en andere praktische beperkingen in Syrië. We zijn gevaarlijk dichtbij, misschien enkele weken, tot gedeeltelijke schorsing van humanitaire hulp.

Onze oproep van vandaag is niet voor meer financiële middelen, hoe nodig ze ook
zijn. We spreken ons uit voor iets belangrijkers dan geld.

Aan alle betrokkenen in dit gewelddadige conflict en aan alle invloedrijke regeringen: in naam van al diegenen die zo hebben geleden, en de velen wier toekomst nog op het
spel staat: Genoeg! Kom samen en gebruik uw invloed, nu, om het Syrische volk
te redden en de regio te redden van de ondergang."

Syria appeal

UNICEF Nederland steunt statement: website 2 minuten op zwart

Op dinsdag 16 april hebben de vijf internationale organisaties (OCHA, UNHCR, WHO, WFP en UNICEF) opgeroepen om het statement te ondersteunen door bezoekers van hun website om aandacht te vragen.

Ook UNICEF Nederland doet mee. Op onze homepage vragen we een aantal minuten van de aandacht van de bezoeker. We vragen niet om geld, niet om hulp, maar om beinvloeders te laten weten dat het genoeg is. Deel daarom de boodschap van de VN-leiders.
Situatie kinderen Syrië na 2 jaar burgeroorlog 

  • Onderzoek UNICEF over de situatie van Syrische kinderen na twee jaar burgeroorlog. Klik op het rapport om het te lezen.

Klik hier voor het volledige rapport

Gerelateerd aan dit onderwerp