Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Awaou gaat naar de middelbare school

16 april 2013

Awaou uit Benin werd gered uit de handen van kinderhandelaren en gedwongen kinderarbeid. In 2012 haalde ze het examen van de basisschool en nu gaat ze naar de middelbare school.

Van alle kinderen van de drie vrouwen van de  vader van Awaou  mocht er elk eentje naar school. Meer geld had haar vader niet. Er waren al drie kinderen ingeschreven op school maar Awaou bleef steeds vragen of ze ook mocht. Omdat ze zo vastberaden was gaf haar vader haar mee aan haar tante die zei dat ze naar school kon gaan in Parakou in Noord-Benin. In werkelijkheid liet de tante van Awaou haar werken op de markt. Stiekem bezocht ze hier toen de UNICEF-opvangplek. Toen de directeur van UNICEF Benin op de markt langskwam vroeg ze hem waarom sommige kinderen wel en andere kinderen niet naar school mochten. De directeur antwoordde haar dat ieder kind recht heeft op onderwijs. Vanaf toen ging Awaou naar school.

De middelbare school

Awaou is nu 18 jaar. In 2012 haalde ze haar diploma van de basisschool. Sinds kort zit ze op de middelbare school in Porto-Novo. Awaou vertelt dat ze de vakken geschiedenis en aardrijkskunde leuk vindt. Awaou: 'Engels is moeilijk. Dat komt denk ik omdat het de eerste keer is dat ik dit vak heb.' De leraren zijn heel aardig tegen Awaou en behandelen haar net als andere studenten met een 'meer gangbare' achtergrond.

Gekidnapt

Eerder woonde Awaou in Parakou in een centrum dat samenwerkt met UNICEF. Aan het eind van 2012, nadat ze de basisschool had afgerond, wilde ze weer bij haar ouders gaan wonen. Maar de maatschappelijk werkers waren op de hoogte van wat er hier eerder met Awaou was gebeurd: toen ze naar haar ouders terugkeerde werd ze hier gekidnapt door een jonge man die met haar wilde trouwen. De maatschappelijk werkers adviseerden Awaou daarom om in een andere stad naar de middelbare school te gaan. Awaou ging toen naar de hoofdstad Porto-Novo om hier aan de middelbare school te beginnen.

Huiswerk en spelen

Awaou woont nu in het centrum 'La Passerelle' met 57 andere meisjes tussen de 3 en 16 jaar. Deze meisjes komen voornamelijk uit arme gezinnen en zijn blootgesteld aan verschillende typen misbruik als kinderhandel en economische uitbuiting.
Gedurende de week gaat Awaou naar school en maakt ze huiswerk. In het weekend speelt ze met vrienden. Awaou vindt dat ze geluk heeft: 'Ik hoop dat alle kwetsbare kinderen in zulke centra terecht kunnen. Ik dank de volwassenen die dit mogelijk maken'

Awaou

Awaou is blij met haar pot Nivea die ze kreeg voor haar slagen op de basisschool

Gerelateerd aan dit onderwerp