Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Volg Oleg en anderen in de straten van Odessa

11 april 2013

Op vrijdag 12 april wordt weer internationaal aandacht gevraagd voor straatkinderen. UNICEF Nederland doet dit door middel van een unieke multimediale docu waarin vijf straatjongeren in de Oekraïense stad Odessa worden gevolgd.

Hun verhalen staan symbool voor de circa 100.000 jongeren in Oekraïne die iedere dag overleven op straat. Op www.ondertusseninodessa.nl vertellen deze jongeren zelf gedurende drie jaar hun verhaal. Lindy Laagewaard (UNICEF) is een van de makers en vertelt kort wat je kunt verwachten: 'Tijdens een nachtelijke patrouille in de straten van Odessa ontmoette ik een jaar geleden Oleg. We waren op pad met hulpverleners van het opvangcentrum voor straatkinderen. Oleg had geen ouders meer, leefde op straat en kwam gewond naar het hulpverlenersbusje voor straatkinderen. Wat me raakte is dat je een jongen ziet, die helemaal alleen is en denkt dat hij er niet toe doet. '

Door vochtige kelders en kruipruimtes

Oleg is een van de vijf straatjongeren die we volgen. Lindy: 'We gaan met deze jongens mee de straat op. Ze laten ons zien waar ze slapen hoe ze leven. Vochtige kelders, kleine kruipruimtes, we zijn met een klein team en komen heel dichtbij. Wat me steeds weer raakt is de eenzaamheid en de kwetsbaarheid van deze kinderen. Ze staan er helemaal alleen voor, niemand die hen beschermt, al een leven vol narigheid achter de rug.' Twee van de vijf jongeren, Anton en Andrej worden al opgevangen door The Way Home, een organisatie die UNICEF met behulp van de Postcode Loterij helpt bij het opvangen van straatkinderen.

Gaan we hem vinden?

Afgelopen februari reisde Lindy samen met beeldjournalist Daimon Xanthopoulos opnieuw af naar Odessa: 'We wilden heel graag weten hoe het met Oleg ging, de vorige reis hadden we hem niet kunnen vinden. De laatste berichten uit de Oekraïne waren dat Oleg waarschijnlijk in de gevangenis was beland. En we hoorden in het najaar van 2012 dat zijn vriendin Luba zwanger was. We gingen opnieuw naar hem op zoek. Omdat we geen idee hadden waar we moesten beginnen zochten we eerst zijn vriendin Luba op bij haar familie. Maar in plaats van Luba troffen we het drie maanden oude zoontje van Oleg aan bij de moeder van Luba. Een prachtige baby geboren in bizarre omstandigheden. Maar geen Luba en geen Oleg. Op zo'n moment weet je niet waar een verhaal naartoe gaat. Volgen we iemand die we nooit in beeld zullen krijgen?'


Wil je weten hoe de zoektocht verder ging? En hoe het met de vier andere straatkinderen gaat? Kijk dan vanaf nu iedere twee weken op www.ondertusseninodessa.nl.

O i O 2

Lindy Laagewaard interviewt Andrey Gasnash (15)

O i O 3

O i O

Circa 100.000 jongeren in Oekraïne leven op straat

O i O 4

Anton en Peter in opvangcentrum The Way Home