Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Wereldwaterdag 2013: het belang van schoon water voor kinderen

22 maart 2013

Vandaag is het Wereldwaterdag, een dag waarop wereldwijd wordt stilgestaan bij de waterproblematiek. Dagelijks overlijden ongeveer 1.800 kinderen onder de vijf jaar aan de gevolgen van vervuild water, onveilige sanitaire voorzieningen en gebrekkige hygiëne.

Dit jaar is Nederland het gastland voor Wereldwaterdag. De dag staat in het teken van internationale samenwerking op het gebied van water, een thema dat ook uiterst belangrijk is voor UNICEF. Wereldwijd overlijden er iedere dag ongeveer 2.000 kinderen onder de vijf jaar aan diarree. Bij 1.800 van deze kinderen komt dit mede doordat ze verontreinigd water drinken en met slechte sanitaire voorzieningen en hygiënische omstandigheden te maken hebben.


"Soms focussen we ons zoveel op de hoge cijfers, dat we de menselijke tragedie die onder iedere statistiek ligt niet meer zien," aldus Sanjay Wijesekera, hoofd van het UNICEF-programma voor water, sanitatie en hygiëne. "Wanneer dagelijks 90 schoolbussen met scholieren zouden verongelukken, zonder overlevenden, zou de hele wereld er aandacht aan besteden. Dit is echter precies wat dagelijks gebeurt als gevolg van de waterproblematiek."

Internationale samenwerking

Om deze waterproblematiek aan te pakken is het noodzakelijk dat er structureel wordt samengewerkt. Dit is echter geen gemakkelijke taak. De mondiale waterproblemen zijn onder meer verbonden met ontwikkelingen als voedselschaarste, klimaatverandering en economische omstandigheden.

Wijesekera zegt dat de vooruitgang die sinds 1990 is geboekt laat zien dat er veel kan worden bereikt met politieke wil, investeringen en een focus op hulp voor de mensen die het moeilijkst te bereiken zijn. Hierdoor kan ieder kind, mogelijk binnen een generatie, toegang krijgen tot veilig drinkwater en goede sanitaire voorzieningen.

540Wereldwaterdag

340Wereldwaterdag

Gerelateerd aan dit onderwerp