Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Voedselprogramma helpt Malinese vluchtelingen in Niger

7 maart 2013

UNICEF heeft een speciaal voedselprogramma samengesteld om kinderen jonger dan vijf jaar in het vluchtelingenkamp van Mangaize, Niger, hulp te bieden. De kinderen krijgen nu onder andere drie keer per dag te eten.

Rond het middaguur komen  Aisha (2), Ibrahim (3) en Hamoud (4) samen met hun moeder Fatima Khalil aan bij het voedingscentrum in het vluchtelingenkamp van Mangaize. Hier wachten ze tot ze hun portie voedzame pap krijgen. Aisha en haar moeder kwamen in 2012 als vluchtelingen aan in het kamp. Later, toen de situatie in Mali in januari 2013 verslechterde, vluchtten ook Ibrahim, Hamoud en hun vader naar Niger. Vorige maand werd de familie in het vluchtelingenkamp van Mangaize herenigd.

Drie keer per dag eten

Naast Aisha, Ibrahim en Hamoud nemen nog bijna 1200 andere kinderen momenteel deel aan het voedselprogramma in het vluchtelingenkamp. De kinderen in het kamp die jonger zijn dan vijf jaar krijgen dagelijks rond 8:00, 13:00 en 17:00 eten dat uitgedeeld wordt door een team van 90 vrouwen. De meeste van deze vrouwen zijn zelf vluchteling en zijn speciaal getraind om het eten klaar te maken, uit te delen en de ouders aan te sporen om hun kinderen te voeden. Fatima Khalil: 'Mijn kinderen vinden het fijn om hier te komen omdat ze weten dat ze hier eten krijgen'

Veiligheid

UNICEF begon met het voedingsprogramma in januari 2013. Het programma zorgt ook voor betere toegang tot schoon water, betere hygiëne en toegang tot goede gezondheidszorg. Het geeft  moeders de nodige kennis over de verzorging van hun kinderen. Khalil: 'Hier laten ze ons zien hoe we onze kinderen goed schoon kunnen houden, hoe we hun handen kunnen wassen met zeep en hoe we hun kleren en het huis goed schoon kunnen maken zodat ze niet ziek worden.'  En over haar dochter Aisha: 'Voordat mijn dochter meedeed aan het voedselprogramma was ze vaak ziek, nu voelt ze zich beter.'

Fatima Khalil en haar familie zullen alleen  terugkeren naar Mali  als het veilig genoeg is. 'Maar hier zijn mijn  kinderen en ik voorlopig veilig,' aldus Khalil.

Gerelateerd aan dit onderwerp