Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

UNICEF blij met resultaat hiv-onderzoek

6 maart 2013

UNAIDS en UNICEF zijn blij met een nieuw onderzoek waarin wetenschappers erin geslaagd lijken om een baby, geboren met het hiv-virus, te 'genezen'. De baby bleek na de behandeling 'functioneel' genezen.

Onderzoekers dienden een met hiv geïnfecteerde baby binnen 30 uur na de geboorte medicijnen tegen hiv toe en vervolgden de behandeling gedurende 18 maanden (functioneel genezen wil zeggen dat het virus nog wel aanwezig is, maar zo minimaal dat het door standaard klinische testen niet op te merken is. Pas met heel gevoelige tests kan het virus worden opgemerkt.) Deze resultaten werden 4 maart gepresenteerd op de Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections (CROI) in Atlanta, Georgia, Amerika.

Virus niet meer aan te tonen

De baby werd in juli 2010 in Mississippi, te vroeg, geboren. Volgens de onderzoekers kreeg de met hiv-geïnfecteerde moeder van het kind tijdens haar zwangerschap geen medicijnen tegen hiv toegediend en kreeg ze geen prenatale begeleiding. Wegens het hoge risico op een hiv-infectie kreeg de baby 30 uur na de geboorte hiv-remmers toegediend. Er was op dit moment nog niet bevestigd dat de baby daadwerkelijk met hiv geïnfecteerd was. Dat de baby inderdaad hiv-positief was werd pas later via speciaal onderzoek bevestigd. De baby werd na een week uit het ziekenhuis ontslagen. Het kind kreeg hierna gedurende 18 maanden hiv-remmers tot deze behandeling werd stopgezet.

Toen het kind na ongeveer een half jaar medisch werd onderzocht was het virus via bloedtesten niet meer in het lichaam aan te tonen. Ook bloedtesten waarin gezocht werd naar antistoffen die zich specifiek op hiv richten, waren negatief. Als deze bevindingen bevestigd worden zal dit het eerste, 'goed gedocumenteerde onderzoek' zijn waarbij -na het stoppen met hiv medicatie- het hiv-virus met klinische tests niet meer in het lichaam van een met hiv geïnfecteerd kind op te merken is.

Een stap dichter bij een aidsvrije generatie

''Dit geeft ons goede hoop dat er een behandeling mogelijk is voor hiv bij kinderen. Dit kan ons een stap dichter bij een aidsvrije generatie brengen,'' stelt UNAIDS  directeur Michel Sidibé. ''Dit laat tevens het belang zien van onderzoek en innovaties, zeker op het gebied van een vroege diagnose.''

In 2011 lanceerde UNAIDS een plan voor het uitsluiten van nieuwe hiv-infecties onder kinderen tot 2015 en het in leven houden van hun moeders. Hierbij is grote vooruitgang geboekt maar  steun en onderzoek is nog altijd nodig.

UNICEF  directeur Anthony Lake: ''Dit kan  zeker goed nieuws betekenen. Dit onderzoek laat ook zien wat we al weten: het is van levensbelang om pasgeboren baby's zo snel mogelijk te testen."

Het meisje dat de behandeling onderging is inmiddels 2,5 jaar oud, krijgt geen medicijnen meer en heeft geen virus meer. UNAIDS zegt wel dat er zeker vervolgonderzoek nodig is om de resultaten te kunnen begrijpen en om te kunnen onderzoeken of herhaling van het onderzoek mogelijk is.

Gerelateerd aan dit onderwerp