Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Betere bescherming voor Palestijnse kinderen die door het Israëlische leger gedetineerd zijn

6 maart 2013

UNICEF komt vandaag met praktische maatregelen om de behandeling van Palestijnse kinderen die door het Israëlische leger gedetineerd zijn te verbeteren.

In het rapport 'Children in Israeli military detention: observations and recommendations' staan maatregelen die ervoor kunnen zorgen dat de Palestijnse kinderen zo behandeld worden dat dit in lijn is met de Conventie voor de Rechten van het Kind en andere internationale standaarden.

Schending rechten

Gebaseerd op juridisch onderzoek en verklaringen van kinderen over de schending van hun rechten tijdens de detentie, lijkt er een patroon te zijn van een slechte behandeling tijdens arrestatie, overbrenging en verhoor.

Er worden aanbevelingen gedaan om de bescherming van kinderen in overeenstemming te brengen met de internationale standaarden, zoals het verbod op het blinddoeken van kinderen en eenzame opsluiting. Het rapport stelt ook dat, tenzij in extreme situaties, kinderen niet 's nachts gearresteerd zouden mogen worden en dat er een advocaat of familielid aanwezig moet zijn tijdens verhoor.

Vooruitgang geboekt

UNICEF is blij met de vooruitgang die de laatste jaren al is geboekt in de behandeling van Palestijnse kinderen binnen het Israëlische militaire systeem. Een voorbeeld hiervan is het verhogen van de leeftijd waarop een kind volwassen wordt van 16 naar 18 jaar.

UNICEF blijft zich inzetten om met de Israëlische militaire autoriteiten de veiligheid en rechten van de Palestijnse kinderen in militaire hechtenis te verbeteren.

Gerelateerd aan dit onderwerp