Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

UNICEF beschermt alleenstaande kinderen uit Syrië

25 februari 2013

Iedere dag passeren 1.850 Syrische vluchtelingen de grens van Jordanië. Een klein deel daarvan zijn alleenstaande kinderen. Sinds begin 2013 zijn er al 45 alleenstaande kinderen opgevangen in het Za'atari vluchtelingenkamp in Jordanië. 

De Syrische kinderen die gevlucht zijn, komen vaak in slechte toestand over de grens: ze zijn in shock, moe, ze hebben honger en zijn onzeker over de toekomst. Sommige kinderen zijn gewond.

Extra bescherming

Een alleenstaand kind is extra kwetsbaar voor exploitatie en uitbuiting. Daarom worden deze kinderen extra beschermd opgevangen tot ze weer terug kunnen worden gebracht naar hun familie.

UNICEF kinderbeschermingsspecialist Camilla Jones werkt in een team aan de grens en vangt gevluchte alleenstaande Syrische kinderen op. Ze worden, als ze aankomen, met een bus naar het Za'atari kamp gebracht. Daar worden ze geregistreerd, krijgen ze een maaltijd en krijgen voorzieningen zoals dekens.

Niks tegen de oorlog kunnen doen

Camilla Jones: 'Door wat ze hebben meegemaakt hebben de kinderen vaak trauma's opgelopen. UNICEF geeft psychische hulp en doet allerlei activiteiten met ze om ze weer positieve ervaringen te geven. Het feit dat kinderen niks kunnen doen tegen de oorlog in Syrië, frustreert ze. Dat is te merken aan hoe ze spelen en doen, ze zijn soms agressiever in gedrag.'

Ook wordt in het kamp in Jordanië gewerkt met adolescente jongens, er wordt met elkaar gepraat over hun gevoelens wat ze helpt tegen depressies en soms ook agressief gedrag.
Camilla Jones: 'De meeste kinderen die alleen aankomen zijn tussen de 14 en 17 jaar oud. Jongere kinderen blijven vaak dicht bij hun ouders, het is zeldzaam dat ze alleen de grens oversteken.

Verhaal van een jongen van 6

Camilla Jones vertelt verder: 'Onlangs kwam er toch een jongen van 6 alleen aan bij het Za'atari kamp. Hij had alleen een beetje extra kleding bij zich. We hebben de jongen geregistreerd als alleenstaand en hebben de informatie verzameld die er over zijn situatie was. Een tijdje later kwam er een man in het kamp die claimde zijn vader te zijn. Hij vroeg om weer samen met zijn zoon te kunnen zijn. De jongen bleek in Syrië naar zijn oom gestuurd te zijn. Toen deze niet meer voor hem kon zorgen is de jongen door de oom naar Jordanië gestuurd. De jongen van maar zes jaar oud had al twee keer geprobeerd veilig de grens over te komen. Nu was het gelukt.
Toen duidelijk was dat de vader inderdaad de vader van de jongen was, hebben zowel de overheid van Jordanië als de samenwerkingspartner van UNICEF, het International Rescue Committee, toegestaan dat de jongen met de vader uit het kamp mee mocht naar huis. Hij was een maand lang gescheiden geweest van zijn familie.'

Extra geld is nodig

'Met de groei aan vluchtelingen en alleenstaande kinderen die over de grens komen blijft het nodig deze kinderen de speciale hulp en de veiligheid te bieden die ze nodig hebben. Om dit goed te kunnen blijven doen moeten we investeren in extra middelen. Extra geld is nodig om deze alleenstaande kinderen blijvend te kunnen helpen.' aldus UNICEF kinderbeschermingsspecialist Camilla Jones.

 
      


 

Gerelateerd aan dit onderwerp