Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Overstromingen in Mozambique

19 februari 2013

Mozambique heeft sinds oktober 2012 te kampen met de ergste regenval in jaren, deze veroorzaakt veel overstromingen. Meer dan 200.000 mensen zijn hun huis ontvlucht en er zijn al meer dan tachtig mensen overleden. 

Daarnaast vreest UNICEF dat er cholera uitbreekt. Hier zijn al 282 gevallen van bekend. Naar aanleiding van de overstromingen biedt UNICEF noodhulp in Mozambique naast de reguliere programma's. UNICEF richt zich nu onder meer ook op coördinatie, voorlichting over hygiëne en tijdelijke scholen.

Coördinatie van noodhulp

In noodsituaties als deze is het heel belangrijk dat de hulp van alle organisaties gecoördineerd wordt. Elk gebied moet hulp krijgen op een effectieve manier. UNICEF coördineert alle noodhulp op het gebied van water, sanitatie en hygiëne, onderwijs en kinderbescherming. Naast de coördinatie zorgt UNICEF ook voor concrete hulp. Zo verspreidt UNICEF dekens, kleding, slaapmatjes en hygiëne items aan bijna 1.200 huishoudens.

Toegang tot schoon water en sanitatie

Op het gebied van schoon water zorgt UNICEF voor jerrycans, waterpompen en emmers. Om ervoor te zorgen dat het water schoon blijft, worden er ook chloortabletten uitgedeeld. In de opvangcentra zitten veel mensen dicht bij elkaar. Goede sanitatie is dan cruciaal tegen het uitbreken van ziektes. Dit is eveneens de reden dat UNICEF zorgt voor nood wc's.

Voorlichting over hygiëne

Er wordt op verschillende manieren voorlichting over hygiëne gegeven. Dit wordt onder andere door vrijwilligers gedaan. Onderzoek heeft aangetoond dat kinderen hun ervaringen als gevolg van rampen het snelst verwerken door anderen te helpen. Om die reden werft UNICEF vrijwilligers die met lokale radioprogramma's en voorlichtingscampagnes mee kunnen helpen. Er is sprake van twee vliegen in een klap: mensen komen meer te weten over hygiëne en de vrijwilligers verwerken zelf hun trauma's.

Ziekenhuistenten, ontwormingskuren en muskietennetten

UNICEF heeft drie grote tenten van maar liefst 84 vierkante meter opgezet als tijdelijke gezondheidscentra. Hier ontvangen kinderen onder andere vitamine A en ontwormingskuren. Ook wordt er gecontroleerd of kinderen ondervoed zijn. In het Chiaquelane opvangkamp zijn er eveneens 5.000 muskietennetten uitgedeeld.

Tijdelijke scholen en lesmateriaal

Naar school gaan tijdens een noodsituatie is voor kinderen erg belangrijk. Het geeft ze de normale routine terug, waardoor ze eerder hun trauma's kunnen verwerken. Door de regen en overstromingen zijn er 180 basisscholen en maar liefst 284 klaslokalen vernield. Daarnaast zijn 112 scholen nu niet bereikbaar. Dit betekent dat 50.000 kinderen niet naar school kunnen gaan. Om deze reden heeft UNICEF 200 'schools in a box' verstrekt. Doordat de scholen vernietigd en onbegaanbaar zijn, zijn er ook lesmaterialen verloren gegaan. UNICEF heeft daarom 50.000 lespakketten voor leerlingen verstrekt.

Om dit alles te kunnen doen heeft UNICEF ruim vijf miljoen euro nodig. Alle hulporganisaties samen hebben 22,5 miljoen euro nodig om de gevolgen van de overstromingen tegen te gaan.

Steun van UNICEF Nederland

Naast noodhulp, werkt UNICEF ook aan duurzame ontwikkeling. Zo ondersteunt UNICEF Nederland verschillende programma's in Mozambique op het gebied van onderwijs, kinderbescherming en gezondheidszorg. Verder financiert UNICEF Nederland, samen met onder andere de KNVB en het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken, een waterprogramma.

Mozambique

Gerelateerd aan dit onderwerp