Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Syrië: hoop in een wereld vol chaos

14 februari 2013

Mark Choonoo, noodhulpspecialist van UNICEF, was onlangs een maand lang in Homs voor een missie. Hij doet verslag van de situatie die hij er aantrof en de impact van het conflict op kinderen en families.

Ik kom net terug van Homs waar ik een maand lang ben geweest voor een missie. We hebben de humanitaire situatie vastgesteld, hulpprogramma's beoordeeld en onze banden met plaatselijke partners versterkt.

Verdreven mensen en explosies

Bijna een op de drie mensen in Homs is verdreven, aldus onze partners ter plaatse. Volgens hen bestaat tweederde van de verdreven mensen uit kinderen. Explosies, het geluid van granaten en het geknal van geweerschoten zijn hier nog steeds onderdeel van het dagelijkse leven.

Minder dan een kilometer van mijn hotel laten de doorrazende gevechten de stad op haar grondvesten schudden. Zelfs na 20 jaar waarin ik dit soort werk doe in zeer gevaarlijke gebieden, maakt iedere explosie me verontrust. Te midden hiervan moeten wij ons als humanitair team blijven concentreren op hoe we de levens van getroffenen kunnen verbeteren.

Boodschappen over vergeving

Ik heb rondgewandeld om te zien hoe kinderen in Homs leven en ben naar een klooster gegaan dat werkt met kinderen. Het verbaasde me dat de kinderen zonder angst hun weg naar deze plek weten te vinden om hun boek te lezen, te luisteren naar leraren, tekeningen te maken of spelletjes te spelen. De tekeningen op de muren lieten glimlachende gezichten, wuivende handen en boodschappen over vergeving zien. Het staat volledig in contrast met het puin buiten het klooster dat symbool staat voor de gehavende levens.

Schuilplaatsen en klaslokalen

Ik ben ook naar de zogeheten 'torens' gegaan. De torens zijn onafgemaakte appartementenblokken die zijn veranderd in gezamenlijke schuilplaatsen voor verdreven families. Daar ontmoette ik een 14-jarig meisje en haar jongere broertje die letterlijk een klaslokaal hebben geopend voor henzelf en andere kinderen. Deze twee kinderen, van wie de scholing werd onderbroken door het conflict, hebben hun schuilplaats in een leeromgeving veranderd waar kinderen samenkomen om boeken te bestuderen.

Belang van onderwijs

De boodschap die ik zowel van ouders als leraren meekreeg, is dat het noodzakelijk is dat kinderen hun schoolprogramma af kunnen maken. Een groot deel van het onderwijs in Homs is aangetast door het conflict. Veel scholen zijn beschadigd door de gevechten of veranderd in schuilplaatsen voor verdreven families.

Dit zet automatisch een enorme druk op scholen die nog wel functioneren. Leerkrachten zien zich voor de uitdaging gesteld om les te geven aan klassen die twee- of driemaal zo groot zijn. UNICEF werkt samen met partners om lesprogramma's aan te bieden, zodat kinderen door kunnen gaan met leren. Ongeveer 6.500 kinderen zijn in Homs door dit programma geholpen en we werken eraan om in de komende weken nog meer kinderen te bereiken. We zullen ook spoedig scholen in Homs opzetten met alle benodigde materialen, zodat de kwaliteit van het onderwijs wordt verbeterd.

Hoop in een wereld vol chaos

Ik zag en hoorde veel over lijden en wanhoop. Ik hoorde ook veel bijzondere verhalen over mensen die alles doen wat ze kunnen om het hoofd te bieden aan de omstandigheden en hoop te creëren in een wereld vol chaos. Onze partner in Talbiseh, in Homs, vertelde ons hoe vrouwen omgaan met het tekort aan kleding tijdens deze strenge winter. Ze maken kleding van gedoneerde dekens. 

We geven wintervoorraden en spullen aan getroffen families, inclusief pakketten met winterkleding voor kinderen. Helaas is er, door de nog steeds groeiende crisis, niet genoeg om ieder kind een volledig pakket te kunnen geven. Tijdens de afgelopen twee weken heeft UNICEF voorraden uit kunnen delen die onder meer bestaan uit familie hygiëne kits, dekens, voedselpakketten en energierepen voor kinderen. Hiermee zijn meer dan 67.200 mensen in Homs geholpen. 

Noodzaak van hulpverlening

Ik kan me de angst niet voorstellen die een klein kind ervaart bij iedere verwoesting die de stad laat schudden. De meeste kinderen die ik zag lieten tekenen van angst zien. Dit is waarom het zo ontzettend belangrijk is dat we childfriendly spaces  (speel- en leerplekken) opzetten en psychosociale hulp bieden aan zoveel mogelijk kinderen.

Met de benodigde middelen en sterke samenwerking is er nog zoveel meer dat we kunnen doen. Ik realiseer me steeds meer hoe angst is ontstaan binnen de gemeenschappen, bij mensen thuis en in het leven van kinderen. Ons werk op het gebied van psychosociale hulp zal zeer belangrijk zijn. Hiermee kunnen we ervoor zorgen dat kinderen de verbinding met hun kind-zijn herwinnen, opgroeien en gezonde en sterke pijlers in hun samenleving kunnen worden.

340facebook -template

340Homs _collective _shelter_

Een van de gemeenschappelijke schuilplaatsen in Homs waar veel Syrische families gebruik van maken en die onderhouden worden door lokale ondernemers. 

340IDP_shelter _UNICEF_Syria

Een hulpverlener praat met kinderen die gebruikmaken van de schuilplaats voor ontheemden.   

Dossier over Syrië

 

Gerelateerd aan dit onderwerp