Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

IKEA foundation helpt kinderen die in de katoenteelt werken in Pakistan uit kinderarbeid

14 februari 2013

The IKEA Foundation heeft samen met UNICEF en Save the Children, tot nu toe 176.000 kinderen uit kinderarbeid en naar school geholpen in Pakistan. Eind 2017 kan UNICEF door dit project 4 miljoen kinderen helpen. 

Iqra Khalid (13) wil lerares worden: "Ik zit nu in de 4e klas en iedere dag loop ik met mijn broer en zus naar school. Ik heb al veel vrienden gemaakt! " zegt ze met een brede lach. "Ik wil later de kinderen helpen die niet naar school kunnen."

Iqra (13) werkte op de katoenvelden

Voor een paar maanden terug ging Iqra zelf ook niet naar school. Doordat haar vader zes jaar geleden uit het gezin verdween kon Iqra niet meer naar school maar moest haar moeder helpen op de katoenvelden. "Het kon niet anders, vertelt haar moeder Sumera Bibi, ik had vijf monden te voeden en ik stond er alleen voor. Ons leven zou nooit veranderd zijn als we een paar maanden geleden niet waren uitgenodigd in het dorp voor een bijeenkomst, georganiseerd door UNICEF en de IKEA Foundation."

5402013-01-12-0026

Iqra, tweede van links, met haar zussen Tayaba en Layaba and broertje Waqas.

Project ter verbetering van kinderrechten

Tijdens deze bijeenkomst heeft UNICEF de mensen in het dorp over het project 'Verbeteren van kinderrechten in katoenteeltgebieden' verteld.  De IKEA Foundation ondersteunt het project dat zich uitspreidt over acht katoenteeltgebieden in de Punjab provincie in Pakistan. Het project zorgt ervoor dat kinderen die mee moeten werken op de katoenvelden weer terug naar school kunnen.
Moeder Sumera: "Ze vertelden ons hoe belangrijk het is dat onze kinderen naar school gaan, dat ze daardoor een betere toekomst krijgen."

Na drie sessies was Sumera om. Ze besloot haar kinderen weer naar school te brengen. Haar kinderen gaan nu, dankzij het project, gratis naar een school in het dorp en ze krijgen er een uniform en schoolboeken bij. De laatste drie maanden hebben de kinderen van Sumera weer naar een reguliere school kunnen gaan.

Microkrediet voor de gezinnen

In een driedaagse workshop leerde Sumera om met andere middelen haar inkomsten te kunnen genereren. Met behulp van een microkredietlening stopte Sumera met haar werk als huishoudster en bouwde haar eigen huisje om tot een winkeltje. Sumera verkoopt nu armbanden, bestek, keukengerei en andere gebruiksvoorwerpen aan mensen in de omringende dorpen.

Bijdrage IKEA Foundation

"Door de bijdrage van de IKEA foundation kan UNICEF dit project opzetten in acht katoenteeltgebieden in Punjab in Pakistan. Kinderen die meewerkten krijgen de kans om weer naar school te gaan en daardoor op een beter leven." aldus Ketsamay Rajphangthong, UNICEF directeur in Punjab, Pakistan.

 

3402013-01-12-0038

Iqra met haar zusjes en broertje in de deur van hun huis in Bahawalpur, Punjab. Iqra kan sinds drie maanden weer naar school samen met haar broertje en zus, dankzij het project dat door de IKEA Foundation gesteund wordt. 

 

Gerelateerd aan dit onderwerp