Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Aandacht voor het lot van kindsoldaten wereldwijd

12 februari 2013

Vandaag is het Red Hand Day, de internationale dag tegen de inzet van kindsoldaten.

350.000 kinderen wereldwijd zijn kindsoldaat en gedwongen om te werken in regerings- of rebellenlegers. Zowel jongens als meisjes werken als soldaat, wachters of sloofjes van rebellenleiders.  Meisjes worden seksueel misbruikt of gedwongen tot kindhuwelijken. Kinderen die in armoede leven of moesten vluchten zijn extra kwetsbaar om gerekruteerd te worden.

Wat doet UNICEF?

UNICEF onderhandelt met legers waarin kindsoldaten zitten. Zo heeft UNICEF in 2001 onderhandeld met het rebellenleger in Zuid-Sudan waarna duizenden kinderen vrijgelaten werden. De kinderen worden opgevangen in tijdelijke veilige onderkomens waar ze voedsel, medische zorg, onderwijs, psychische hulp en weerbaarheidstraining krijgen. Daarna zorgt UNICEF - indien mogelijk -voor familiehereniging. 

540sudan

Kindsoldaten uit Zuid Sudan in 2001 zijn net bevrijd en lopen, elkaars handen vasthoudend, naar het VN vliegtuig dat ze naar een transitiecentrum zal brengen.

Resultaten UNICEF

Sinds de jaren '80 hebben  UNICEF en haar partners samen met partners door te onderhandelen met de overheid, kinderen vrij gekregen in Afghanistan, Angola, Burundi, Central Afrikaanse Republiek,  Colombia, Ivoorkust, DR Congo Congo, Guineea-Bissau, Liberia, Mozambique, Nepal, Rwanda, Sierra Leone, Somalia, Sri Lanka, Sudan and Uganda.
Sinds 1998 zijn meer dan 100.000 kinderen bevrijd in 15 conflictgebieden. In 2010 hielp UNICEF mee aan de re-integratie van 11.400 ex-kindsoldaten.

340UNI40615

Een voormalig kindsoldaat in Afghanistan. Hij volgt het demobilisatie programma dat door UNICEF ondersteund wordt.  

Gerelateerd aan dit onderwerp