Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Humanitaire situatie in Somalië verbeterd

7 februari 2013

Het aantal Somaliërs dat in crisis leeft is in het afgelopen half jaar gehalveerd. Een grote verbetering voor de humanitaire situatie in het land.

De Verenigde Naties hebben vastgesteld dat ongeveer een miljoen minder Somaliërs in crisis leven. Dit is een halvering ten opzichte van de situatie van zes maanden geleden.

Verandering door omstandigheden

Volgens de Verenigde Naties kan het succes worden toegeschreven aan verschillende omstandigheden. De hulpverlening voor de bevolking is op een innovatieve manier ingezet. Hierbij zijn de mensen ondersteund om in hun woonplaats te blijven en ter plekke de infrastructuur her op te bouwen. Verder zijn de weersomstandigheden gunstig geweest, daarnaast zijn de militanten in verschillende gebieden verdreven.

Gevolgen van de hongersnood

In 2011 is er een grootschalige hongersnood ontstaan in Somalië. Veel mensen, waaronder veel kinderen, zijn overleden. Anderen hebben wekenlang gelopen om gebieden met voedsel en water te bereiken. Gedurende de hongersnood en de jaren erna hebben de Verenigde Naties de inwoners kunnen ondersteunen. De Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO), het Wereldvoedselprogramma (WFP) en UNICEF werken hierbij samen om de Somalische bevolking te helpen.

UNICEF benadrukt dat de situatie nog steeds kritiek is voor meer dan een miljoen volwassenen en kinderen. Zij zijn nog steeds niet in staat om in hun basisbehoeften te voorzien.

340Somalie

Gerelateerd aan dit onderwerp