Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

UNICEF begint met leveren waterzuiveringsmiddelen voor 10 miljoen mensen in Syrië

4 februari 2013

In Syrië is UNICEF met een grote hulpoperatie bezig om voor eind april 2013 1000 ton waterzuiveringstabletten te verstrekken aan meer dan 10 miljoen mensen - bijna de helft van de bevolking.

De hulpoperatie valt samen met een toenemende bezorgdheid over de gevolgen van de al twee jaar durende burgeroorlog op de vitale infrastructuur van basisvoorzieningen en de gevolgen voor de gezondheid van kinderen in het bijzonder. Rapporten wijzen uit dat de kwaliteit én de kwantiteit van de watervoorraden in verschillende delen van het land blijft verslechteren en in sommige gebieden zeer ernstig is.

Tot nu toe is het met deze operatie gelukt om 4 miljoen mensen in Homs, Aleppo, Idlib, Damascus, Raqqa, Deir Az Zor en Hama toegang tot schoon water te geven.

540Syrië -UNI131533

Een meisje in Aleppo loopt met twee jerrycans met water.

Belang van schoon water

"Deze levering komt net op tijd omdat er een gevaarlijk tekort aan waterzuiveringsmiddelen in Syrië is ontstaan. Veel gezinnen hebben niet of nauwelijks toegang tot schoon en daardoor veilig water", zegt Youssouf Abdel-Jelil, vertegenwoordiger van UNICEF in Syrië. "Het geeft de bevolking - en vooral de kinderen - een verhoogd risico op diarree en andere door water overgebrachte ziektes."

Het leveren van de waterzuiveringsmiddelen wordt uitgevoerd in samenwerking met de technische dienst van het ministerie van 'Water Resources' en de Syrische Arabische Rode Halve Maan.

In Syrië ondersteunt UNICEF - in het kader van haar humanitaire hulpverlening op het gebied van water, hygiëne en sanitaire voorzieningen - de werking en het onderhoud van watersystemen. Daartoe verstrekt de VN-kinderrechtenorganisatie materialen en waterzuiveringsmiddelen. De organisatie werkt samen met haar partners ook aan de toegang tot sanitaire voorzieningen voor een half miljoen mensen en levert hygiëneartikelen en -onderwijs aan 750.000 mensen.

Hoeveel geld is nodig

UNICEF heeft berekend 22,5 miljoen US dollar nodig te hebben om in Syrië van januari tot juni 2013 levensreddende hulp te bieden op het gebied van water en sanitaire voorzieningen. Tot nu toe heeft de organisatie 4,8 miljoen dollar ontvangen.

340facebook -template

340Syrië -UNI131534

Jongens staan in de rij om jerrycans te vullen met water in Aleppo. In deze stad hebben langdurig zware gevechten plaatsgevonden tijdens het conflict waardoor er vaak geen toegang meer tot schoon water is.

Gerelateerd aan dit onderwerp