Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

UNICEF helpt vluchtelingen in Mali

28 januari 2013

Op 10 januari trokken islamistische rebellen vanuit het noorden naar het zuiden van het land. De Malinese interim-president Diocounda Traoré riep meteen de noodtoestand uit. Verontrustend is de mogelijkheid dat kinderen ingezet worden als kindsoldaten in de gevechten.

Volgens de National Population Movement Commission waren er toen al ongeveer 39.830 vluchtelingen in de regio Mopti en naar schatting zijn daar 2000 nieuwe vluchtelingen uit getroffen gebieden bij gekomen. In diezelfde regio heeft de overheid de scholen gesloten. UNICEF is gefocust op de rekrutering van kindsoldaten door de verschillende milities.

Risico van misbruik kinderen 

Door de geringe informatie uit ziekenhuizen en gezondheidscentra, is tot nog toe weinig bekend over de huidige situatie van vrouwen en kinderen. Duizenden personen zijn uit hun huizen gevlucht. Een grote zorg van UNICEF is de beschikbaarheid van schuilplaatsen en voedsel voor de vluchtelingen.
Ook verontrustend is de mogelijkheid dat kinderen ingezet worden als kindsoldaten in de gevechten. Kinderen in het land lopen een verhoogd risico om gescheiden te worden van hun familie, wat ze kwetsbaarder maakt voor alle vormen van misbruik, zoals rekrutering door milities, seksueel misbruik en kinderhandel.

Wat doet UNICEF in Mali

  • Het UNICEF-team in Mopti werd, net als de meeste VN-organisaties, teruggeroepen naar de regio Segou. In de komende dagen zal een deel van het UNICEF-team terugkeren naar Mopti om samen met andere hulporganisaties de hulp daar te versterken.
  • De vertegenwoordiger van UNICEF Mali heeft excursies uitgevoerd naar Mopti en Segou met het doel om de veiligheid van de medewerkers te beoordelen en plannen te maken voor de rampenbestrijding.
  • Er wordt beoordeeld wat de situatie is wat betreft de capaciteiten en voorraden van partners in het water & sanitatie (WASH) programma, het onderwijs, de kinderbescherming en de voedselsector.
  • Alle magazijnen met voorraden zijn gelukkig veilig en er zijn geen plunderingen gemeld. UNICEF Mali is op dit moment aan het zoeken naar nieuwe routes via welke hulpgoederen ook naar het noorden van het land kunnen worden gebracht.
  • UNICEF heeft drie vrachtwagens met essentiële hulpgoederen waaronder zogeheten Non Food Items en verschillende medische pakketten naar Mopti gestuurd, waarmee in totaal 33.600 mensen geholpen kunnen worden. Volgende week zal een vrachtwagen nog een hulppakket naar een ziekenhuis in Mopti brengen, waarmee 30.000 mensen een maand lang geholpen kunnen worden.

Kinderen Mali

Gerelateerd aan dit onderwerp