Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Silvain, verhaal van een voormalig kindsoldaat uit Congo

28 januari 2013

Lees het verhaal van Silvain, een voormalig kindsoldaat uit Congo. Het verhaal legt de realiteit bloot waar tal van kinderen vandaag de dag nog mee geconfronteerd worden.

540Illu 1-520x 110

Meisjes en jongens worden vaak uit hun scholen, huizen of dorpen weggehaald om in kampen soldaat of sloofje te worden, of het slachtoffer te worden van seksueel misbruik.

Het leven onder soldaten

Silvain kon vele jaren niet genieten van een veilige, liefdevolle huiselijke omgeving. Tijdens de Rwandese oorlog in 1994 vluchtten zijn ouders met hem en zijn oudere broer over de grens naar Congo. Silvain was toen nog een baby.

Nadat de situatie in Rwanda gekalmeerd was, keerden zijn ouders terug met zijn oudere broer om te zien of alles goed was. Silvain werd achtergelaten bij een kennis. In Congo woonde hij bij een pleegmoeder en ging hij naar school. Op een dag toen hij 14 was, kwamen er mannen in de school. Ze vertelden Silvain en een vriend - die ook gescheiden was van zijn ouders - dat ze wisten waar hun ouders waren. "Kom met ons en wij zullen laten zien waar ze zijn," zeiden de mannen.

Vaak worden meisjes en jongens uit hun scholen, huizen of dorpen weggehaald om in kampen soldaat of bode te worden, of het slachtoffer te worden van seksueel misbruik.

Voordat ze het wisten, maakten de twee jongens deel uit van een gewapende groep. "Mijn leven bij de soldaten was erg moeilijk", zegt Silvain. Hij moest ervoor zorgen dat de vrouw van de leider van de troepen genoeg te eten had. "Ja, ik moest mijn wapen gebruiken en mensen doden, vooral als dorpelingen hun voedsel niet wilden afgeven ", zegt hij. "Ik kon het niet aanzien en ik kon dat niet volhouden."

Kans om te ontsnappen

Op een dag, stapte zijn groep door een gebied vlakbij de Rwandese grens. Silvain zag meteen een kans om te ontsnappen. "Ik herinnerde me dat we door het gebied liepen. Op de radio van de Verenigde Naties hoorden we dat ze soldaten die naar huis wilden komen, zouden helpen. Dus heb ik toen besloten om samen met 3 van mijn vrienden te vluchten,"  zegt hij. Silvain en zijn vrienden werden over de grens geholpen en kwamen naar dit centrum.

Tien jongens maakten zich klaar om te vertrekken. Het is 'integratie dag' - wanneer de ouders en familieleden komen om hun jongens mee naar huis te nemen. Elk van de jongens heeft zijn spullen ingepakt, waaronder een speciale kit met een wollen deken, een malarianet, eet- en kookgerei, een grote fles om water te dragen, en een zak met zaden. "We willen niet dat families de jongens als een last ervaren," legt Eric Muhaza van de Demobilisatie Commissie uit. "We willen dat ze weten dat we hen helpen met hun re-integratie en aanpassing thuis."

UNICEF en haar partners onderhandelen met de regering en de gewapende groepen voor de vrijheid van de kinderen. Sommige van hen kunnen ontsnappen. Die kinderen keren terug naar hun familie of worden begeleid in gespecialiseerde centra.

Een nieuwe start

Om een succesvolle re-integratie te realiseren is het belangrijk een maximum aan steun te voorzien voor de kinderen. Er is nood aan steun op het vlak van onderwijs, psychologische steun.
Silvain had ook moeten inpakken om te vertrekken, maar hij zal moeten wachten tot zijn familie gevonden is.

"Het is geweldig hier. Ik kan naar school, ben in veiligheid en studeer rechten, zegt hij. Ik zou graag advocaat willen worden."

Wat doet UNICEF

Binnen het programma voor de bescherming van kinderen, ondersteunt UNICEF de Rwandese Demobilisatie Commissie om jongens zoals Silvain te helpen. Sinds de opening in 2006 heeft het Muhazi-Centrum bijna 800 kinderen geholpen om hun familie te vinden en klaar te maken voor een nieuwe start in het leven.

 

 

340Illu 2-520x 156

UNICEF en partners onderhandelen met de regering en de gewapende groepen om de kinderen vrij te krijgen. Sommige van hen hebben kunnen ontsnappen. Die kinderen keren met hulp van UNICEF terug naar hun familie of worden begeleid in gespecialiseerde centra.

Lees meer over de actuele situatie in Congo

Gerelateerd aan dit onderwerp