Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Grote stroom Syrische vluchtelingen baart zorgen

25 januari 2013

Uitgeput, hongerig en koud kwamen de afgelopen 24 uur 10.000 Syrische kinderen en hun ouders aan in Jordanië. Het vluchtelingenkamp Za'atari kan de stroom dan ook nauwelijks verwerken. UNICEF doet wat ze kan, maar er is een groot tekort aan financiële middelen voor warme kleding, voedsel, water en medicijnen.

De omstandigheden in Za'atari en de andere vluchtelingenkampen zijn erbarmelijk. Sinds januari vorig jaar zijn 1.8 miljoen kinderen getroffen door het geweld in Syrië. UNICEF doet wat ze kan, maar er is een groot tekort aan financiële middelen voor warme kleding, voedsel, water en medicijnen.

Veel mensen hebben letterlijk moeten rennen voor hun leven, en hebben daardoor nauwelijks de tijd gehad om bijvoorbeeld kleding en dekens mee te nemen. Op dit moment lijden de kinderen enorm onder de situatie. Daarom heeft UNICEF dringend geld nodig om zo veel mogelijk kinderen te helpen. Helpt u mee?


Wat UNICEF doet voor de Syrische kinderen

  • Gezondheidszorg: 1.5 miljoen kinderen zijn gevaccineerd tegen polio en 1.3 miljoen kinderen zijn ingeënt tegen mazelen.
  • Onderwijs: Honderdduizenden kinderen gaan op dit moment niet naar school. Velen gaan al langer dan een jaar niet naar school. In Aleppo bijvoorbeeld gaat slechts 14% naar school; in Idlib 38% maar in Tartous 100%. Het onderwijs is ernstig ontwricht door het conflict. 1.500 scholen door het hele land heen worden gebruikt om vluchtelingen op te vangen; 2.300 scholen zijn vernield en/of ernstig beschadigd. Dit betreft 10% van de 22.000 scholen die Syrië heeft. UNICEF heeft onderwijzers getraind om kinderen met psychische problemen ondersteuning te geven.
  • Bescherming:  Meer dan 100.000 kinderkleding pakketten en 320.000 dekens, inclusief babydekens zijn verstrekt. Ieder kledingpakket bestaat uit thermo-ondergoed, lange broeken, een wollen trui, sokken, wanten en mutsen, schoenen en een winterjas. Samen met partners heeft UNICEF 263.700 mensen geholpen met wintervoorzieningen.
  • Water: 107.000 mensen hebben toegang tot goede hygiëne en 6.000 mensen hebben toegang tot schoon drinkwater.
  • Voeding: UNICEF onderzoekt kinderen onder de vijf jaar, die met hun families in scholen in
    Damascus wonen, op ondervoeding. Ondervoede kinderen krijgen biscuits met veel proteïnen en Plumpy'nut, een voedzame pasta.

 

Syrie

Adnan (5) wordt door zijn vader vastgehouden in het vluchtelingenkamp in Akkar Valley. Het gezin met 11 kinderen vluchtte begin januari uit Syrië. Hun huis was verwoest door bommen. Adnan liep ernstige brandwonden op bij de aanval, maar heeft nog geen medische hulp gekregen omdat de familie het niet kon betalen. Sinds Adnan gewond raakte is hij gestopt met praten. Hij is bang voor harde geluiden en kan 's nachts moeilijk slapen. De familie van Adnan deelt een tent met een ander gezin. Zijn moeder is vijf dagen geleden bevallen van een meisje.

Syrie

Kinderen helpen hun vader met het bouwen van een geïmproviseerde tent in het vluchtelingenkamp in Akkar Valley. Door het koude weer en de vele regen hebben de vluchtelingen het zwaar te verduren. UNICEF deelt binnen nu en korte tijd 15.000 pakketten met winterkleding uit, evenals 10.000 warme dekens en 9.000 grote stukken plastic. In totaal wil UNICEF 33.000 kinderen helpen beschermen tegen de kou.

Gerelateerd aan dit onderwerp