Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Mijlpaal India: 2 jaar zonder nieuw geval van polio

23 januari 2013

India heeft al twee jaar geen nieuwe gevallen van het verlammende en soms dodelijke virus polio geregistreerd. Een belangrijke mijlpaal voor de volksgezondheid.

Rol lokale en religieuze leiders

Het laatst waargenomen geval was in januari 2011; toen werd bij een meisje in West Bengal polio geconstateerd. India was lange tijd het epicentrum van de ziekte, maar in februari 2012 kon de Wereldgezondheidsorganisatie het schrappen van de lijst van landen waar polio blijft voorkomen. Een historische gebeurtenis, want tot voor kort werd India beschouwd als het laatste land ter wereld waar de ziekte zou worden uitgeroeid. Het actief betrekken van lokale en religieuze leiders is doorslaggevend geweest in het uitbannen van polio in India.

Polio India

Foto: Indiaas meisje krijgt via UNICEF druppels vloeibaar poliovaccin.

Kinderverlamming door polio

Polio verspreidt zich door slechte hygiënische omstandigheden. Het tast het zenuwcentrum aan en kan binnen enkele uren verlammingen veroorzaken. Kinderen onder de vijf jaar zijn het kwetsbaarst. De ziekte kan niet worden genezen, maar alleen door immunisatie worden voorkomen. Alleen Pakistan, Afghanistan en Nigeria hebben nog te kampen met het poliovirus.

Bron: The New York Times

Gerelateerd aan dit onderwerp