Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

“Het barre winterweer maakt de crisis in Syrië erger”

15 januari 2013

Mark Choonoo, noodhulpspecialist van UNICEF, was in Homs. Hij zag de invloed van de - door het conflict aangerichte - verwoesting op kinderen.  

Homs is een van de steden waar het heftigst is gevochten tijdens het nu al 22 maanden durende conflict, en waarin honderdduizenden inwoners ontheemd zijn geraakt.
In sommige delen van de stad lijkt het voortdurende conflict geen effect gehad te hebben en lijkt het normale leven gewoon door te gaan. In andere delen van de stad heeft de oorlog onmiskenbaar zijn sporen achtergelaten: kogelgaten in muren, granaatinslagen, kapot geschoten ramen en puin.

Families keren terug

Twee derde van de gebouwen in de wijk Baba Amro heeft flinke beschadiging opgelopen en sommige gebouwen zijn helemaal ingestort. Maar zelfs hier is teken van leven. In Baba Amro heerst relatieve kalmte nu. Sommige families keren terug en proberen hier weer een leven op te bouwen, terwijl op de achtergrond nog het geluid klinkt van schoten en explosies.

Veel kinderen zonder winterkleding

Nu het winter is, is een nieuwe crisis ontstaan. Het is bitterkoud en 's nachts vriest het. Veel kinderen die ik zag, dragen nog dunne kleren en sandalen of sokken zonder schoenen. Alle kinderen die ik sprak, klaagden over de kou. Velen waren verdrietig over vriendjes die vertrokken waren en niet terug zijn gekomen. Ondanks dat zijn ze toch blij om weer thuis te zijn.

Slapen op de grond

Veel families leven echter in hachelijke omstandigheden: in resten van gebouwen waar ze plastic gebruiken om de kapotte ramen mee te dichten. Ze slapen vaak op de kale harde vloer of op dunne matrasjes. Er is haast geen verwarming en een groot gebrek aan brandstof. Mensen proberen het beste van hun situatie te maken, maar denk je eens in hoe koud het moet zijn, vooral 's nachts. Sommige families vluchten naar gemeenschappelijke schuilplaatsen, die soms door lokale ondernemers worden onderhouden.

Tekort aan gezondheidspersoneel

In de wijken waar ik kwam was water voorradig maar de elektriciteit was beperkt. Er was een slagerij die geen stroom had voor vriezers dus werden dieren er iedere dag vers geslacht. De karkassen werden dan buiten in de kou gehangen.
Ook bezocht ik een gezondheidscentrum dat vernietigd was en daardoor niet meer in gebruik. Er zijn plannen om het te restaureren maar het wegvallen van dit soort basisvoorzieningen is een groot probleem voor de inwoners die terugkeren, vooral voor degenen die medische hulp nodig hebben. Er is ook een groot tekort aan medicijnen. Artsen en andere gezondheidswerkers hebben de regio verlaten waardoor goed opgeleid personeel nu ontbreekt. Samen met de heersende kou en het gebrek aan verwarmde behuizing en onderdak zal dit zorgen voor nog veel meer zieken deze winter.
Ondanks dat veel scholen zijn beschadigd zijn er ook veel open. Ik bezocht er één waar een lerares wel 50 leerlingen in haar klas had.

4 miljoen mensen waarvan de helft kind

Wat we zien in Homs en in andere delen van Syrië is dat het barre winterweer de crisis erger maakt. 4 miljoen mensen zijn ondertussen slachtoffer van het conflict en bijna de helft daarvan is kind. Er is een enorme vraag naar hulpgoederen om deze kinderen en hun families de winter door te helpen, om ze warm en veilig te houden. Ze hebben behoefte aan schoenen en warme kleding.

Hulpgoederen

De VN heeft samen met UNICEF en de hulp van partners al veel hulp geboden in dit gebied. Vandaag kwamen nieuwe noodhulpgoederen aan in Homs, waaronder 5000 quilts, 1.400 dekens en 2000 familie gezondheidspakketten. UNICEF heeft onlangs ook voedzame biscuits verstrekt aan 6,400 kinderen in Homs. Daarnaast ondersteunt UNICEF ook veilige leerplekken voor kinderen, zodat ze naar school kunnen blijven gaan.  

340facebook -template

340Homs _collective _shelter_

Een van de gemeenschappelijke schuilplaatsen in Homs waar veel Syrische families gebruik van maken en die onderhouden worden door lokale ondernemers. 

340IDP_shelter _UNICEF_Syria

Een hulpverlener praat met kinderen die gebruikmaken van de schuilplaats voor ontheemden.  

 

Gerelateerd aan dit onderwerp