Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Anthony Lake, directeur van UNICEF Internationaal, over kindersterfte

9 januari 2013

In een interview sprak Anthony Lake, directeur van UNICEF Internationaal, onlangs over de dringende noodzaak om de beschikbaarheid  van levensreddende medicijnen en elementaire hulpmiddelen voor de gezondheid in ontwikkelingslanden grootschalig uit te breiden.

Volgens hem is dit ook een noodzaak voor westerse landen omdat gezonde kinderen en volwassenen nodig zijn voor een sterke en goedwerkende wereldeconomie. Als kinderen gezond zijn is de kans namelijk groter dat ze naar school gaan en blijven doorleren. Als ze als volwassenen gezond blijven, zijn ze ook productiever. Dat is op de eerste plaats goed henzelf en hun familie maar ook voor de economie van hun land en uiteindelijk voor de wereld.

Millenniumdoel

'Iedere dag sterven duizenden kinderen door oorzaken die gemakkelijk te voorkomen zijn. En iedere dag komen we dichter bij 2015, de deadline van het Millenniumdoel om kindersterfte met twee derde te verminderen,' zei Lake op de vraag waarom het onderwerp kindersterfte zo belangrijk is. 'Het zou ons allemaal verdrietig moeten maken dat iedere dag 19.000 kinderen sterven terwijl we in de meeste gevallen kennis, producten en capaciteit hebben om deze levens te redden.

Productie medicijnen 

Op dit moment worden zieke mensen vaak niet geholpen omdat de medicijnen niet voorhanden zijn in moeilijk bereikbare gebieden, of omdat de medicijnen niet lonend zijn voor farmaceuten om op de markt te brengen/houden. 'Te vaak gebeurt het dat farmaceutische bedrijven bepaalde medicijnen niet produceren omdat het hen te weinig oplevert. Magnesiumsulfaat bijvoorbeeld, kan levens van veel zwangere vrouwen met een hoge bloeddruk redden. Maar omdat het heel weinig kost en de volumes relatief klein zijn, kiezen farmaceutische bedrijven er liever voor om andere medicijnen te produceren die meer opleveren.'

Dertien levensreddende medicijnen

'Door meer mensen toegang te geven tot dertien levensreddende medicijnen en andere middelen, hebben verzorgers grotere kans om de vrouwen en kinderen te bereiken die deze producten het hardst nodig hebben. Het is niet alleen juist om dit te doen, maar economisch gezien ook slim. De Commissie voor Levensreddende Grondstoffen voor Vrouwen en Kinderen schat in dat een grotere productie van deze dertien medicijnen over vijf jaar gezien minder dan 2,6 miljard Amerikaanse Dollar zou kosten en meer dan zes miljoen mensenlevens zou redden. Dat maakt dit een van de "best buys" in de wereldwijde gezondheidszorg,' aldus Lake. Om dit te kunnen bewerkstelligen moeten farmaceuten meewerken. Samenwerking tussen overheden en de private sector is hierbij van groot belang.

Lake: 'We kunnen kindersterfte stoppen en we zouden ons moeten schamen als we daar niet hard genoeg ons best voor doen.'

We gaan voor 0

Congo

Vaccinatie

Gerelateerd aan dit onderwerp