Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Zuid Afrikaanse schoolkinderen staan nu met 2-1 voor

8 januari 2013

Veel Zuid Afrikaanse kinderen stonden vanaf hun geboorte achter met 1-0 omdat ze opgroeiden te midden van armoede en geweld. Samen met de overheid heeft UNICEF de afgelopen vier jaar sport ingezet om het leven van deze kinderen te verbeteren.

Sport: meer dan een spelletje

Veel kinderen in Zuid-Afrika staan vanaf hun geboorte met 1-0 achter, omdat ze opgroeien te midden van armoede en geweld. Sport helpt kinderen om trauma's te verwerken en houdt ze weg van drugs en geweld. Sport laat kinderen weer kind zijn.

540Zuid -Afrika -0415-ANDREA

Geïnspireerd door het WK voetbal in 2010 zijn UNICEF en de overheid aan een ambitieus programma begonnen. Het doel was om sport een vast onderdeel te laten worden op 27.000 scholen. Dat is gelukt, en eerder dan gepland. Door de goede resultaten van het project en de nauwe samenwerking met de overheid is het project inmiddels nationaal beleid geworden. Sinds het begin van 2012 wordt op al die 27.000 basisscholen gymles gegeven als vast onderdeel het lesprogramma.

Meer dan 100.000 kinderen krijgen les

Voor dit programma zijn lesmaterialen ontwikkeld en aangepast. Deze materialen gaan niet alleen over sport, maar ook over een gezonde levensstijl, met respect voor elkaar, veilige seks en zonder drugs. Inmiddels hebben meer dan 100.000 kinderen met deze lesmaterialen gewerkt. Daarnaast is er een waanzinnige sprong gemaakt met het aantal scholen waar het programma loopt.

Tijdens de pilot van 2009 waren dit 270 scholen met 850 kinderen. Nu zijn dat 509.000 leerlingen. Daarvoor zijn 46 coördinatoren opgeleid, 150 master trainers, 550 buurtvrijwilligers, meer dan 1000 trainers en bijna 1800 jongeren schoolleiders.

Omdat het zo voorspoedig is gegaan, hebben UNICEF en het ministerie van Onderwijs zelfs heuse sportcompetities voor voetbal en korfbal tussen provincies opgezet. In 2011 hebben 1.700 kinderen meegedaan aan voetbal- en korfbalcompetities in 9 provincies.

UNICEF helpt de kinderen in Zuid-Afrika om de wedstrijd van hun eigen leven uiteindelijk ook te winnen. Het programma  is een mooi voorbeeld van hoe van een pilot uiteindelijk Nationaal beleid gemaakt kan worden. Door flinke investering van UNICEF Nederland heeft dit programma
voor schoolgaande kinderen in Zuid Afrika  een enorm groot resultaat opgeleverd.

Belangrijke bijdrage ING

ING heeft als partner van UNICEF een belangrijke bijdrage geleverd aan het programma. ING en UNICEF werken samen aan het realiseren van millenniumdoelstelling twee: universeel basisonderwijs voor alle kinderen wereldwijd. Kijk hier voor meer informatie over het partnership van ING en UNICEF. 

340Zuid -Afrika -0363-MOUNTAI

340Zuid -Afrika -UNI92334

Gerelateerd aan dit onderwerp