Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

UNICEF: stop met rekruteren kindsoldaten in CAR

4 januari 2013 UNICEF heeft alle gewapende groepen in de Centraal Afrikaanse Republiek opgeroepen te stoppen met het rekruteren van kindsoldaten. De VN-kinderrechtenorganisatie roept op om kinderen te beschermen tegen de schadelijke impact die het heeft op kinderen wanneer zij direct betrokken zijn bij een gewapend conflict.

Kindsoldaat CARUNICEF ontving vandaag een rapport waaruit blijkt dat het aantal kinderen dat wordt gerekruteerd door gewapende groepen en betrokken is bij het gewapende conflict in de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) toeneemt.

Kindsoldaat

"Een aantal rebellengroepen en milities in de hoofdstad Bangui en daarbuiten is de afgelopen weken actiever geworden", gaf Souleymane Diabate, Directeur van UNICEF CAR. "Betrouwbare bronnen hebben ons gemeld dat op dit moment nieuwe kinderen worden gerekruteerd om te worden toegevoegd aan de rebellenlegers. We maken ons hier ernstig zorgen over."

Voordat het conflict in december oplaaide waren ongeveer 2.500 kinderen - zowel meisjes als jongens - betrokken bij gewapende groepen. Hoewel het lastig is om het daadwerkelijke aantal kinderen dat nu wordt ingezet als kindsoldaat te tellen, geven rapporten aan dat het aantal zeer waarschijnlijk is toegenomen en verder zal toenemen door het recent opnieuw geëscaleerde conflict. 

Schadelijke effecten

UNICEF is bezorgd over de schadelijke effecten dat het geweld heeft op kinderen. Ze veroordeelt daarom de inzet van jongens en meisjes onder de 18 jaar tijdens de gevechten. De kinderen worden door de groepen gedwongen mee te doen, voorraden te vervoeren en ingezet als seksslaven.

Sinds 2007 werkt UNICEF in het land met diverse partijen samen om kinderen te beschermen. Meer dan 1.000 meisjes en jongens zijn inmiddels bevrijd uit de handen van gewapende bendes, volgen een re-integratietraject waarna ze weer bij hun familie en in de gemeenschap kunnen wonen. Meer dan 300.000 kinderen zijn inmiddels getroffen door het geweld in de republiek, en alle gevolgen van dien.

Gerelateerd aan dit onderwerp