Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Sidiahmed (9mnd) uit Mauretanië was ondervoed

18 december 2012

Een maand geleden was het zoontje van Fatimatou uit Mauretanië nog ondervoed. Hij reageerde amper en speelde en lachte niet meer. Na een verblijf in het voedingscentrum gaat het nu veel beter met hem. En Fatimatou heeft er geleerd wat goed is voor haar baby en hoe ze hem het beste kan verzorgen. 

Fatimatou lacht breeduit terwijl haar zoontje Sidiahmed van 9 maanden een speelgoed gitaartje vast houdt en heen en weer schudt om er geluid mee te maken. Een maand eerder was haar zoontje nog ondervoed en reageerde amper. "Hij bewoog niet meer, at niet meer en speelde niet meer," vertelt Fatimatou. "Ik was zo ongerust, ik kon alleen maar huilen."

Alleenstaand moeder

Fatimatou is alleenstaand moeder. Haar man scheidde van haar net voordat Sidiahmed geboren werd. Fatimatou verhuisde om bij haar oom en zijn familie te wonen. Net in de tijd van de scheiding werd het door droogte heel moeilijk in Mauritanië om te overleven. "Veel dieren zijn gestorven. Mensen hadden niks te eten," aldus Fatimatou. Ondanks dat haar familie zelf ook moest overleven namen ze haar wel op  en deelden met haar wat ze hadden. "We moesten onze laatste dieren opofferen en verkopen om aan eten te komen," aldus Fatimatou. 

Ondervoed

Midden in deze crisis werd Sidiahmed geboren. Het was haar eerste kind. Toen de ergste droogteperiode achter de rug was werd baby Sidiahmed ziek. Fatimatou vroeg haar broer om haar naar een voedingscentrum genaamd CRENAS, door UNICEF ondersteund, te brengen. Eenmaal daar werd ze meteen gerustgesteld en geholpen door zuster Mari. Die vertelde haar dat Sidiahmed erg verzwakt was maar dat behandeling zou helpen hem weer op de been te krijgen.

Ontwikkeling van kind

Ondervoeding verstoort de ontwikkeling van jonge kinderen. Ze bouwen onder andere achterstand op in het lachen, kruipen en lopen.

In het centrum zijn extra tenten opgezet door UNICEF en Save the Children waar kinderen kunnen spelen en moeders leren er, onder andere door babymassage, hoe ze hun baby's kunnen stimuleren. Ook word er voorlichting gegeven over hygiëne, gezondheid en krijgen de moeders en kinderen psychische hulp.

Weer gezond

Fatimatou is meer dan blij: "Hoe meer hij speelt en beweegt hoe meer trek hij krijgt. En dat is een gezond teken. Hij begint ook al te kruipen!" Fatimatou kan dankzij de activiteiten en zorg van het voedingscentrum, en door de regen die weer valt, weer aan een toekomst denken: "Ik hoop dat hij gezond blijft. Ik wil dat hij naar school gaat later. Ik wil dat hij goed zijn best doet en een man wordt!"

340-BK-Mauritania _2267

Dankzij een behandeling tegen ondervoeding en psychosociale trainingen voor de moeder nbsp;in het voedingcentrum, is Sidiahmed veel bewegelijker geworden en speelt weer met speelgoed.
 

340-BK-Mauritania _2138

Fatimatou krijgt  voorlichting over hoe ze haar zoontje Sidiahmed van 9 maanden het beste kan verzorgen.

340-BK-Mauritania _2691

Fatimatou is blij dat haar zoontje Sidiahmed van 9 maanden weer gezond is. "Ik heb in het centrum geleerd hoe ik goed voedsel klaar moet maken en hoe ik met hygiene om moet gaan. Als ik dat zorgvuldig doe zal het goed gaan."