Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Kinderen in Gaza terug naar school: “Ik durf nog niet alleen naar de wc”

10 december 2012

De scholen in Gaza gaan langzaam weer open. Maar de kinderen gaan niet zorgeloos naar school. Voor veel van hen is het moeilijk om het geweld dat ze hebben meegemaakt te vergeten.

Kijken bij de school in puin

Op de Um al-Qura school in Gaza-stad lopen kleine meisjes over de verwoeste speelplaats.
Het ligt er vol met puin en glas. Eerst waren de meisjes blij om te horen dat ze weer naar school konden, maar nu komen ze terug op een plek die ze niet meer herkennen.

In één van de klaslokalen zijn de zinnen die kinderen op het schoolbord geschreven hebben
nog steeds te zien, ondanks dat er een groot gat in zit door een ontploffing. In verschillende klaslokalen ontbreken de muren. De leerlingen kijken daardoor uit op de resten van het Ministerie van Binnenlandse Zaken, dat is verwoest door een luchtaanval en naast de school ligt.

Gaza

Gevaar van achtergebleven explosieven

Kholoud, 10 jaar, zoekt tussen de puinhopen van de school naar haar bezittingen. Haar
kleren zitten onder het stof waarvan de lucht vol is.

"Op een dag toen er elektriciteit was riep mijn moeder me. Ze was het nieuws aan het kijken en zei: 'Kijk, een luchtaanval heeft het Ministerie van Binnenlandse Zaken geraakt en heeft ook school beschadigd'. Mijn school was op TV, ik kon het niet geloven. Vandaag kom ik zelf kijken. Het is nog veel erger dan dat ik dacht."

Een vriendinnetje van Kholoud, Nourhan, schrikt elke keer als er een auto voorbij komt. "Het klinkt alsof er dichtbij een raket is", fluistert ze.

Op de binnenplaats komen de kinderen samen. Ze kijken naar een aantal posters die op de nog staande muren hangen. Er zijn foto's van vreemde voorwerpen op afgebeeld. Er staat een waarschuwing bij: raak niets aan dat op dit voorwerp lijkt omdat het heel gevaarlijk is. De posters maken deel uit van een bewustwordingscampagne geleid door UNICEF en UNMAS (United Nations Mine Action Service) om kinderen en hun families alert te maken voor het gevaar van achtergebleven explosieven.

Gaza

Wat het geweld doet met kinderen

"Hoe kunnen kinderen er weer bovenop krabbelen als er overal overblijfselen van het geweld zijn?", vraagt Al Farabi, hoofd van de Wafa Zaki Ali school, terwijl collega's het glas van de kapotte ramen opruimen en plastic voor de ramen spannen.

Alle kinderen, op een elfjarige meisje na die gewond is geraakt in haar oog door rondvliegend glas, zijn teruggekomen naar school. Toch hebben alle leerlingen iets van het geweld meegekregen. Van sommige kinderen zijn familieleden omgekomen of gewond geraakt en van veel kinderen is het huis of dat van hun buren beschadigd geraakt door luchtaanvallen of beschietingen.

"De kinderen kunnen zich niet focussen op het leren. Ze willen hun ervaringen graag delen. Ze willen praten over waarom het geweld heeft plaatsgevonden en of het weer gaat gebeuren", zegt begeleider Nadia Al Ashqar. "Een vijfjarig meisje vertelde haar vriendjes dat haar oom gedood is tijdens een luchtaanval terwijl hij op weg was naar zijn vriendin om haar ten huwelijk te vragen".

Nadia zegt dat het moeilijk is om kinderen ervan te overtuigen dat ze veilig zijn. "Sommige
van de jongste kinderen beginnen te trillen van angst elke keer als ze een geluid horen, anderen durven niet alleen naar de wc."

Opknappen scholen is prioriteit

"Kinderen zullen zich pas beter gaan voelen als ze zich thuis en op school weer veilig voelen. Dit is waarom het opknappen van de scholen prioriteit is voor UNICEF" zegt Diane Araki, hoofd van het UNICEF kantoor in Gaza.

In de komende weken zullen 20.000 schooltassen worden uitgedeeld en 118 beschadigde scholen zullen gerepareerd worden. Het zal wel langer duren voordat de emotionele
wonden geheeld zijn.

Schade aan scholen in Gaza

  • De helft van alle 1,6 miljoen inwoners van Gaza is kind.
  • Zeker 136 scholen en crèches in Gaza zijn in de week van geweld tussen Israël en Gaza beschadigd geraakt en dit aantal zal waarschijnlijk nog toenemen.

Gaza

Gerelateerd aan dit onderwerp