Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Oekraïne snelst groeiende aidsepidemie, UNICEF brengt straatjongeren in beeld

29 november 2012

Op een paar uur vliegen hier vandaan ligt Odessa, een prachtige havenstad in Oekraïne. Maar achter deze stad schuilt ook de snelst groeiende hiv en aidsepidemie ter wereld. Op Wereldaidsdag presenteert UNICEF een unieke multimediale documentaire dat straatjongeren volgt in hun strijd om te overleven.

Ondertussen in Odessa

In Oekraïne is het aantal hiv-geïnfecteerden de afgelopen tien jaar met maar liefst 250% gestegen. Onder de slachtoffers veel straatjongeren. Op het online platform 'Ondertussen in Odessa' volgt UNICEF gedurende drie jaar een aantal Oekraïense zwerfjongeren in hun strijd om te overleven. Via een virtuele stadskaart, korte videofragmenten, fotoverhalen e reportages kom je middenin het leven van straatjongeren in Oekraïne terecht. Het film en fotomateriaal is gemaakt door documentairemaker en fotograaf Daimon Xanthopoulos en de interviews zijn afgenomen door UNICEF-medewerker Lindy Laagewaard.

Oleg

Straatleven met prostitutie en drugs

Als gevolg van een onveilige thuissituatie met drank- en drugsgebruik, geweld en armoede, vluchten veel jongeren in Oekraïne de straat op waar zij in aanraking komen met prostitutie en drugs. In het land lopen ruim 85.000 kinderen en jongeren het risico op hiv-infectie. Kinderen die vaak op straat leven, maar eigenlijk op school zouden moeten zitten. In 2012 gaf de Nationale Postcode Loterij UNICEF de kans om deze jongeren letterlijk uit de goot halen. Het zijn bepaald geen aaibare jongeren, ze zijn vervuild, ver van de wereld en doen dingen die het daglicht niet kunnen verdragen. Maar uiteindelijk zijn het kinderen. Kinderen die een tweede kans verdienen.

Met Ondertussen in Odessa krijgt het Nederlandse publiek een kijkje in het leven van de jongeren en het werk van UNICEF.

Ondertussen in Odessa

Ook Renate Verbaan reisde af naar de Oekraïense stad Odessa, sprak hier met straatjongeren en deed verslag voor het tv-programma 'Kanjers van Goud' (9 december 2012 bij RTL4).

Ondertussen in Odessa

Anton (links) is een van tieners die worden gevolgd. Hier samen met zijn beste vriend Peter.

Ondertussen in Odessa

Een aantal van de tieners die worden gevolgd.

 

Gerelateerd aan dit onderwerp