Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

UNICEF ernstig bezorgd over situatie kinderen in Gaza en Israël

20 november 2012

Vandaag is het de Internationale Dag van de Rechten van het Kind. Ook in Gaza en Israël. UNICEF is zeer bezorgd over de situatie daar en de impact ervan op kinderen.

Sinds afgelopen woensdag zijn er over en weer bombardementen in Gaza. Er zijn zeker 53 doden gevallen aan Palestijnse kant en drie in Israël. 520 Palestijnen, waarvan 140 kinderen, zijn gewond geraakt. UNICEF roept alle partijen op om alles te doen om kinderen uit het conflict te houden en om de rechten en het welzijn van alle kinderen te beschermen.

De Volkskrant

De Volkskrant plaatste vandaag een reportage met de ervaringen van Palestijnse slachtoffers van de beschietingen. In het stuk wordt beschreven wat kinderen meemaken en de angst die zij voelen tijdens bombardementen. "Mijn drie zoontjes slapen niet meer. Ze zijn hysterisch. Ze groeien op met verwoestingen en bommen" zegt een van de mannen.

Wat doet UNICEF?

UNICEF heeft sinds lange tijd een veldkantoor in Gaza dat valt onder het landenkantoor voor de bezette Palestijnse Gebieden (OPt). Het landenkantoor staat in Oost-Jerusalem.  Omdat het momenteel zo onveilig is, zijn de meeste activiteiten van UNICEF in Gaza gestaakt. Er zijn wel 5 noodteams die families en kinderen in ziekenhuizen en huizen bezoeken om psychosociale hulp te verlenen.

Neutraal en onpartijdig

UNICEF onderschrijft de gedragscode van het Internationale Rode Kruis voor het werk in humanitaire situaties. Om alle getroffen kinderen humanitaire hulp te kunnen bieden zorgt UNICEF ervoor om in elk conflict neutraal en onpartijdig te zijn. Dit is de enige manier om hulp te kunnen bieden in door conflict getroffen gebieden.

Daarnaast spreekt UNICEF landen, overheden of betrokken partijen direct aan over mogelijke misstanden die impact hebben op kinderen.