Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Rijdende Rechters in Mozambique

13 november 2012

UNICEF Nederland steunt drie jaar lang een programma voor de kinderen die niet bij hun ouders kunnen wonen. In veel gevallen zijn hun ouders aan de gevolgen van aids gestorven. Het programma zal kinderen zonder ouderlijke zorg nu en in de toekomst beschermen.

UNICEF helpt mee om een stevig en duurzaam systeem op te bouwen dat kinderen zonder ouderlijke zorg nu en in de toekomst beschermt. We zorgen voor technische ondersteuning voor het schrijven van wetten. En we lobbyen intensief om de overheid te overtuigen bepaalde wetten en richtlijnen aan te nemen.

Rijdende rechtbanken

Voorbeelden van hoe de opbouw van zo'n systeem in zijn werk gaat zijn de 'rijdende rechtbanken', die naar de mensen toekomen. Voor veel mensen in Mozambique is dit de enige manier om rechtsbijstand te krijgen of een rechtszaak te beginnen. Niet lang geleden noemde het hooggerechtshof in Mozambique de rijdende rechtbanken 'een voorbeeld voor juridische hulp aan kinderen'. Vooral ook omdat ze voldoen aan de internationale standaarden van rechtshulp. De 'rijdende rechters' zijn een samenwerking tussen de openbare aanklager, het ministerie van Justitie en het ministerie van Sociale Zaken.

Achterstand

De rijdende rechtbanken werden in eerste instantie ingezet omdat er een fikse achterstand was in het behandelen van rechtszaken voor kinderen zonder geboortebewijs, zonder ouders die voor hen zorgen of voor wie de ouderlijke zorg niet goed is afgesproken. Maar ze zullen ook in de toekomst blijven bestaan zodat achterstanden voorkomen kunnen worden.

Toegang tot hulp

Door de nauwe samenwerking met het ministerie van Sociale Zaken krijgen de kinderen en hun verzorgers ook betere toegang tot de verschillende sociale instanties die hen kunnen helpen aan bijvoorbeeld een maandelijkse kinderbijslag, psychologische hulp of simpelweg een muskietennet.

Resultaat

Mede door de steun van UNICEF Nederland zijn er dit jaar in Mozambique al behoorlijk wat kinderen geholpen:

  • 1.287 kinderen die in instituties wonen hebben nu een geboortebewijs.
  • 767 kinderen wonen inmiddels weer bij een gezin, soms binnen hun eigen familie, soms in een pleeggezin.
  • 201 kinderen zijn inmiddels weer terug bij hun oorspronkelijk gezin.
  • 96 kinderen en hun ouders hebben psychologische steun ontvangen en zijn nu op weg naar gezinshereniging.
  • 152 kinderen zijn geadopteerd door verzorgers in Mozambique en voor 316 is er eindelijk duidelijkheid over de voogdij.
  • Voor bijna 700 kinderen die op straat leven of wezen die informeel bij familie of buren wonen is een zaak gestart om voogdij of pleegzorg te formaliseren.

Mozambique

Gerelateerd aan dit onderwerp