Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Malala en haar strijd voor het recht op onderwijs

22 oktober 2012

Het 14-jarige Pakistaanse meisje Malala Yousafzai werd aan de vooravond van Wereldmeisjesdag op 11 oktober neergeschoten door de Taliban. Malala zet zich enorm in voor het recht op onderwijs voor meisjes in de Swat-vallei, in het noordwesten van Pakistan.

De aanslag op Malala is een triest voorbeeld van de hindernissen tot onderwijs waar kinderen, en zeker meisjes, overal ter wereld mee te maken krijgen. Malala is een heldin voor ons. Zij zette moedige stappen voorwaarts om het onrecht van meisjes in haar land aan te klagen en kreeg daarvoor al de eerste Pakistaanse Vredesprijs.

Op dit moment wordt Malala behandeld in een ziekenhuis in Engeland. Gelukkig is ze aan de beterende hand; ze kan inmiddels alweer staan met hulp en ze kan schrijven. Ook heeft ze haar dank uitgesproken voor alle steun die ze uit de hele wereld krijgt. 

'I am Malala'-petitie

De aanslag op Malala heeft wereldwijd tot grote ophef geleid. Er is een 'I am Malala'-petitie gestart met het dringende verzoek het recht op onderwijs voor alle meisjes te doen gelden. De petitie, gesteund door leiders en beroemdheden, wordt aangeboden aan de president van Pakistan en aan de secretaris-generaal van de VN.

UNICEF Nederland in actie

Op de Facebook-pagina van UNICEF Nederland is een oproep geplaatst om een foto van Malala (zie hiernaast) zoveel mogelijk te verspreiden. Daar is massaal gehoor aan gegeven: tot dusver werd de foto meer dan 16.000 keer gedeeld.

Daarnaast heeft UNICEF Nederland via een twitteractie jongeren opgeroepen om op te komen voor hun leeftijdsgenoten voor het recht op onderwijs. 

Steun Malala en deel deze foto op Facebook

Facebook-foto Malala 340

Bron: Amnesty International USA

UNICEF & (meisjes)onderwijs

Op dit moment gaan 32 miljoen meisjes niet naar school, meestal vanwege het simpele feit dat ze een meisje zijn. UNICEF vindt het recht heeft op onderwijs een fundamenteel recht. Goed onderwijs is de sleutel voor de ontwikkeling van een kind en van een samenleving. Een kind dat goed onderwijs volgt, creëert kansen voor de toekomst en krijgt kennis die kan worden doorgegeven aan volgende generaties.

Gerelateerd aan dit onderwerp