Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Jan Bouke Wijbrandi sprak met Syrische kinderen in Jordanië

16 oktober 2012

Van 14 tot 16 oktober bracht de directeur van UNICEF Nederland, Jan Bouke Wijbrandi, een bezoek aan het Za'atari kamp in Jordanië. Er zijn daar zo'n 30.000 Syrische vluchtelingen, meer dan de helft daarvan zijn kinderen.

Tenten doen dienst als klaslokaal 

Jan Bouke Wijbrandi vertelt over zijn bezoek: "We kennen allemaal de televisiebeelden van de oorlog in Syrië. Het geweld daar heeft verwoestende gevolgen. Er zijn systematische bombardementen op steden en dorpen. Vernielde huizen, dood en verderf. Vele Syriërs vluchten binnen hun land en naar de buurlanden. Inmiddels verblijven er meer dan 200.000 vluchtelingen in het buurland Jordanië - meer dan de helft is kind. Er komen er per dag meer bij."

"Ik bezocht afgelopen weekend het grootste vluchtelingenkamp in Jordanië, Za'atari, op zeven kilometer van de Syrische grens. Je kunt slechts schatten hoeveel mensen er nu wonen. Het zijn er tussen de 18 en 36 duizend. Het overgrote deel van de Syrische vluchtelingen woont in de dorpen in het grensgebied. Het vluchtelingenkamp is in opbouw sinds eind juli. De capaciteit wordt uitgebreid tot 60.000."

"Er wordt hard gewerkt, maar het kamp heeft de vluchtelingen weinig te bieden: Stoffige tenten in de woestijn. Voedselrantsoenen. Water dat wordt geleverd door trucks. Tenten die dienst doen als klaslokalen en opvangruimten."

Nare dromen

"Ik hoorde afschuwelijke verhalen van jonge kinderen. Stel je voor: je bent een meisje van tien jaar. Je huis wordt gebombardeerd. Je verliest een of meer familieleden, je gaat 's nachts lopend op de vlucht. Onderweg zie je een helikopter met zoeklichten, er wordt op je geschoten. Je komt aan in een tentenkamp, terwijl je in Syrië in een huis woonde. Je bent bezorgd over je achtergebleven vader. Je hebt nog steeds de kleren aan waarin je vorige week vluchtte. Je haar is vies. Je hebt 's nachts nare dromen."

Veilige speelplek

"UNICEF is actief in de watervoorziening, water is in dit droge en stoffige gebied heel schaars, in het onderwijs en bij de bescherming van kinderen. Het is voor kinderen van levensbelang dat ze onder deze vreselijke omstandigheden een veilige plek hebben en tot rust kunnen komen. Hun verhalen kwijt kunnen. In 'Child Friendly Spaces'. Er is zelfs een eenvoudige speeltuin. Dat lijkt een luxe, maar dat is het bepaald niet."

Toekomst?

"In Za'atari verblijven enkele honderden alleenstaande jonge kinderen. Sommige proberen uit het Syrische leger te blijven of zijn 'verkenner' voor de familie. In het Franse ziekenhuis ligt een jongen van veertien. Hij wist te overleven door zich niet te bewegen, terwijl zijn hele familie werd vermoord. Hij vluchtte zwaargewond met een vriendje. Een van zijn benen is geamputeerd. Toekomst? 'Had ik maar niet stil blijven liggen. Dan had ik hier niet hoeven zijn.'"

De winter komt er aan

"De verhalen zijn onvoorstelbaar en gruwelijk. De omstandigheden zijn slecht. Bovendien komt de winter er aan. Het wordt koud en kan zelfs licht gaan vriezen en regenen. Mensen sloegen op de vluchten zonder maar iets te kunnen meenemen."

"Er is veel nodig: warme kleren en schoenen, prefab-ruimtes in plaats van tenten, verwarming, overdekte toiletten en douches, keukens. Het is aan ons deze heftige verhalen - hoe confronterend ook - door te vertellen en steun te vragen voor het werk van UNICEF en de organisaties waarmee wordt samengewerkt, zoals Save the Children. Wij kunnen het probleem in Syrië niet oplossen, maar wel hulp bieden aan alle kinderen die dat nu zo hard nodig hebben. En het is niet bekend hoe lang de kinderen en volwassenen hier zullen moeten blijven. De staf van UNICEF werkt dag en nacht."

340-_I9P0724

340-IMG_2256

340-IMG_2793

340-IMG_2588

340-IMG_3276

Gerelateerd aan dit onderwerp