Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Internationale Dag van het Meisje

10 oktober 2012

Op 11 oktober 2012 vindt de eerste Internationale Dag van het Meisje plaats. Op deze dag wordt aandacht gevraagd voor de rechten van meisjes wereldwijd.

Ongeveer één op de drie vrouwen ter wereld in de leeftijd van 20-24 is voor haar 18e getrouwd. Eén derde daarvan is zelfs al voor haar 15e getrouwd. Kindhuwelijken komen voor in praktisch elke regio van de wereld, maar het meest in Zuid-Azië (46%), sub-Sahara Afrika (37%) en Latijns-Amerika en het Caribisch gebied (29%).

Overtreding van kinderrechten 

Vooral meisjes in arme gebieden met weinig scholing lopen grote kans om jong te moeten
trouwen. Hoe jonger het meisje, hoe minder de bruidsschat haar ouders kost. Zodra ze trouwen worden ze van school gehaald en door hun man meegenomen om geïsoleerd van de maatschappij en ver weg van hun familie te leven. Doordat ze niet naar school gaan kunnen ze zich niet ontwikkelen. Ze raken vaak op te jonge leeftijd zwanger. Ieder jaar sterven 50.000 meisjes van 15-19 jaar tijdens de zwangerschap of de bevalling.

Het kindhuwelijk is een overtreding van de kinderrechten en een belemmering voor het bereiken van bijna alle Millenniumdoelen.

Vooruitgang

UNICEF heeft in een aantal landen de basis gelegd om het probleem aan te pakken op zowel lokaal als nationaal niveau. Het aantal kindhuwelijken is de laatste jaren al afgenomen. Gemeenschappen krijgen onderwijs over dit probleem en de negatieve gevolgen voor jonge meisjes. Overheden werken mee door onder andere de minimumleeftijd waarop meisjes mogen trouwen te verhogen naar 18 jaar.

  • In de Filipijnen en Azerbeidzjan zijn wetten aangenomen waarin de minimumleeftijd om te mogen trouwen is verhoogd naar 18 jaar.
  • In Niger zijn al 173 zaken van kindhuwelijken voor de rechtbank gebracht.
  • In Senegal en Gambia is in 700 gemeenschappen de intentie uitgesproken om kindhuwelijken te stoppen.

Programma

UNICEF werkt wereldwijd aan het stoppen van deze praktijken. Dat doen we in samenwerking met de United Nations Inter-agency Task Force on Adolescent Girls en het Girls Not Brides Partnership to End Child Marriage. In het kader van dit programma is de internationale Dag van het Meisje in het leven geroepen.

Kindhuwelijken voorlichting
India: Een gemeenschap krijgt door middel van een rollenspel de schadelijke gevolgen van kindhuwelijken uitgelegd.

Kindhuwelijken spel
India: Kinderen leren door situaties na te spelen wat de gevaren van kindhuwelijken en zwangerschappen zijn.

Kindhuwelijken vlag
Gambia: Een vlag met logo's van de overheid, opgehangen bij een evenement waar 24 gemeenschappen samenkomen om de traditie van kindhuwelijken te stoppen.