Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

"Geef kind dat asiel aanvraagt een waardig welkom"

9 oktober 2012

Vandaag verscheen een artikel in dagblad Trouw over het strengere Nederlandse beleid voor alleenstaande minderjarige asielzoekers (zogenaamse ama's) en de plannen van de Europese Commissie. UNICEF en Defence for Children vinden dat het nieuwe beleid in Nederland snel moet worden herzien.

Betere bescherming ama's 

De Europese Commissie roept landen op meer te doen om de kinderen die alleen naar Europa komen en zonder ouders asiel aanvragen, te beschermen. EU-commissaris Cecilia Malmström zegt hierover: "Wij moeten onze procedures verbeteren om ervoor te zorgen dat deze kinderen een waardig welkom krijgen aan de Europese grenzen." 

Nederlands beleid

Voor het zomerreces scherpte het kabinet het beleid voor ama's aan. Ama's waarvan de asielaanvraag werd afgewezen zouden direct het land uit moeten. Hiermee maakte minister Leers een einde aan het beleid van 'tijdelijke vergunningen' tot de 18e verjaardag. Dit nieuwe beleid botst dus met het actieplan van de Europese Commissie en het VN-kinderrechtenverdrag en moet snel worden herzien, stellen UNICEF en Defence for Children. Leers heeft het belang van ama's ondergeschikt gemaakt aan het vreemdelingenbeleid: er wordt geen onderzoek gedaan naar individuele belangen.

Opvang van jongeren

Een ander deel van het actieplan waarmee de Nederlandse aanpak botst is het deel over passende opvang. Nu leven jongeren vaak in een ongezonde situatie op campussen. UNICEF en Defence for Children pleiten dan ook voor sluiting van campussen en willen 'kindvriendelijke' opvang in pleeggezinnen. "Het kabinet moet ervoor zorgen dat kinderen niet kwetsbaarder het land uitgaan dan ze waren toen ze binnenkwamen. Ik ken verhalen van kinderen die een afgrijselijke reis hier naar toe hadden, maar die vervolgens door de procedures en behandeling hier nog meer trauma's opliepen." aldus Martine Goeman van Defence for Children.

Naamloos -2

Meer informatie

Kijk op de website over kinderen in asielzoekerscentra van UNICEF, Stichting Kinderpostzegels en het COA.

 

Gerelateerd aan dit onderwerp