Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Awaou is geslaagd!

25 september 2012

Awaou (16), het meisje uit Benin dat een paar jaar geleden gered werd uit de handen van kinderhandelaren en gedwongen kinderarbeid is geslaagd voor haar examen van de basisschool. In Parakou, het opvangcentrum waar ze woont, vieren ze een feestje.

Als je het slagen van Awaou vergelijkt met andere  jongens en meisjes uit Benin - 57% slaagt voor de 'citotoets' van groep 8 - dan is dit een enorme prestatie. Awaou vertelt aan UNICEF dat ze ook doorgaat naar de middelbare school.

Maar 1 kind naar school

Awaou: "Van alle kinderen van de drie vrouwen van mijn vader mocht er elk eentje naar school. Meer geld had mijn vader niet. Er waren al drie kinderen uitgekozen en ingeschreven op school maar ik bleef steeds vragen aan mijn vader of ik ook mocht. Doordat ik zo vastberaden was gaf mijn vader me mee aan mijn tante die zei dat ze naar school kon laten gaan in Parakou. Maar in werkelijkheid liet ze me werken op de markt. Stiekem bezocht ik de UNICEF-opvangplek op de markt. Hier kon ik toch een beetje onderwijs volgen. Toen de directeur van UNICEF Benin langskwam op de markt, vroeg ik hem waarom sommige kinderen wel en andere kinderen niet naar school mochten. De directeur antwoordde me dat ieder kind recht heeft op onderwijs. Vanaf toen is het me gelukt naar school te gaan."

Toekomst

"Ik wil graag maatschappelijk werkster worden om andere kinderen te redden van  uitbuiting en ze kans te geven om net als ik naar school te gaan. Misschien ook wel tot aan de universiteit. Mijn ouders zijn heel trots op me. Ze beseffen dat ik nu een goeie kans maak en niet meer alleen huisvrouw zal worden.

Mijn tante is nog steeds boos en klaagt nog bij UNICEF over dat ik niet meer voor haar werk. Maar ik ben niet meer bang voor haar, ook al bedreigde ze me eerder zelfs met de dood als ik maar een voet in school zou zetten. Mijn leven is voorgoed veranderd en ik ben UNICEF erg dankbaar.

Iedereen naar school!

"Nu doe ik er ook alles aan om mijn broertje en zusjes naar school te krijgen. Ik blijf erover praten met mijn ouders als ze me op komen zoeken hier thuis in Parakou."

Opvanghuis

Het opvanghuis waar Awaou woont, werkt nauw samen met Jeugdzorg. In het hele land zijn er zo'n 77 jeugdzorg centra. Zij hebben als voornaamste taak om problemen van kinderen te signaleren, gezinnen te ondersteunen en cases door te verwijzen waar nodig naar justitie (om daders van kinderhandel aan te kunnen geven), scholen (zitten de kinderen wel in de klas? Kunnen ex-werkende kinderen weer een plekje krijgen op school?) of ziekenhuis (als de werkende kinderen gewond of ziek zijn).

Meer over kinderarbeid

 

 

 

 

340-IMGP2179

Awaou is blij met haar pot Nivea die ze kreeg voor haar slagen op de basisschool

340-20110512DXF1004379

 Een feestje op Parakou met lekker eten en dansen om het slagen te vieren van Awaou

 

Gerelateerd aan dit onderwerp