Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

UNICEF helpt Syrische kinderen goed het schooljaar in

17 september 2012

Vandaag zijn de scholen in Syrië begonnen. Maar de vraag is: hoe? Veel scholen staan op plekken waar gevochten wordt of zijn gevuld met vluchtelingen.

Repareren van scholen

Volgens de Syrische regering zijn 2.072 van de 22.000 scholen in het land beschadigd of zelfs totaal verwoest. Daarnaast zijn er 600 scholen niet beschikbaar voor schoolkinderen omdat er tijdelijk vluchtelingen in wonen. Inmiddels heeft UNICEF 64 scholen in Deraa, Damascus en Lattakia opgeknapt en op korte termijn zullen nog eens 100 scholen klaargemaakt worden om les in te kunnen geven. De Syrische regering heeft op sommige scholen de vluchtelingen een andere plek toegewezen, zodat de kinderen vandaag gewoon konden beginnen aan het nieuwe schooljaar.

Syrië -UNI126724

Aantal slachtoffers

Sinds de opstand tegen president Bashar al-Assad, die 18 maanden geleden begon, zijn in totaal 18.000 doden gevallen, waarvan de meeste slachtoffers burgers zijn. 2.5 miljoen Syriërs hebben momenteel dringend hulp nodig. Ook de buurlanden van Syrië zijn getroffen door het conflict: honderdduizenden vluchtelingen leven nu in vluchtelingenkampen in Jordanië, Libanon en Turkije.

Onderwijs in vluchtelingenkampen

UNICEF helpt niet alleen Syrische kinderen in Syrië, maar ook buiten Syrië aan een goed begin van het schooljaar. Bijvoorbeeld in het Za'atari vluchtelingenkamp in Jordanië, waar de helft van de 28.000 vluchtelingen kind is. UNICEF heeft kinderen in de schoolgaande leeftijd geregistreerd en sinds deze week voor 5.000 kinderen een plekje gevonden om les te volgen. Omdat het schooljaar in Jordanië vorige week al begon, kregen de leerlingen in de tussentijd les in tenten.

In Libanon zijn de voorbereidingen voor het nieuwe schooljaar nog in volle gang; deze start op 24 september. UNICEF zal 32.000 vluchtelingenkinderen mee laten draaien op scholen, en voor lesmaterialen en schoolspullen zorgen. Omdat de oorlogskinderen vaak trauma's hebben opgelopen, is er ook aandacht voor psychosociale activiteiten. In het Libanese Al Qaim vluchtelingenkamp worden in samenwerking met het VN-kantoor tijdelijke scholen opgezet. 1.250 kinderen kunnen daar inmiddels terecht.

340-Syrie -RTR37QJL

©REUTERS/Muhammad Hamed

Syrische vluchtelingenkinderen houden een UNICEF vlag op z'n kop. Ze spelen in het Za'atrikamp in Jordanie, vlakbij de grens met Syrië.

340-foto -IMG_2866

Siamand vluchtte met zijn familie naar Irak. Hij volgde lessen op de zomerschool net buiten het kamp, om na de vakantie door naar de 4e klas te kunnen.  

340-foto -IMG_2937

Hulpverlener Perween Abdulaziz speelt buiten met kinderen bij een van de kindvriendelijke plekken in een Syrisch vluchtelingenkamp. Op de achtergrond heeft UNICEF schooltjes neergezet waar de kinderen bijles krijgen.

Gerelateerd aan dit onderwerp