Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Kangoeroemoeders redden kinderlevens in Ghana

13 september 2012

Het Kangaroo Mother Care programma redt levens van baby's in Ghana die te vroeg geboren zijn en ondergewicht hebben. UNICEF en de South African Medical Research Council's Unit for Maternal and Infant Health Care werken hier de komende jaren samen aan.

De eerste maanden van Awintirim

De Ghanese moeder Lydia Atubisa schonk dit jaar het leven aan een baby die, zes weken te
vroeg geboren, minder dan anderhalve kilo woog. Ze noemde hem Awintirim. De eerste twee maanden van zijn leven droeg ze hem constant in een doek tegen haar borst. Veilig tegen haar huid aan stabiliseerde de lichaamstemperatuur en de hartslag van haar zoontje en kon hij makkelijker ademhalen. Tegen alle verwachtingen in overleefde hij.

"Wanneer hij alleen was, begon hij te trillen en te huilen. Maar hij wordt direct stil als ik hem vasthoud en tegen me aan leg. De warmte van mijn lichaam geeft hem het gevoel dat hij nog in mijn buik zit," vertelt Lydia.

Het Kangaroo Mother Care programma

Awintirim is één van de baby's in Ghana die overleefden dankzij het Kangaroo Mother Care
programma. Dit initiatief is succesvol in het noordoosten en midden van Ghana.
Kangaroo Mother Care bestaat uit vier onderdelen die erg belangrijk zijn
gebleken voor te vroeg geboren baby's met ondergewicht: het huid-op-huid dragen
van de baby op de borst van de moeder, borstvoeding, ambulante zorg en steun
voor de moeder en haar familie in het zorgen voor de baby.

Baby's gered

Vóór de introductie van het Kangaroo Mother Care programma stierven veel te vroeg geboren baby's bijvoorbeeld door falende en onbetrouwbare couveuses. Volgens Margaret Kugre, de verpleegster die verantwoordelijk is voor het programma in het Upper East Regional Hospital in Ghana, redt het constante contact tussen moeder en kind de levens van kwetsbare baby's. Dit jaar zijn in de noordoostelijke regio van Ghana in zes maanden tijd 99 baby's met ondergewicht geboren. Al deze baby's hebben overleefd dankzij het Kangaroo Mother Care programma.

Toekomst

Dankzij het Kangaroo Mother Care kunnen moeders zoals Lydia naar de toekomst kijken. "Ik wil dat mijn zoon een dokter wordt zodat hij levens kan redden, net zoals de dokter die hém heeft gered."

UNICEF-campagne: Wij gaan voor NUL

Elke dag sterven 19.000 kinderen jonger dan 5 jaar aan oorzaken die meestal makkelijk te voorkomen zijn zoals malaria, mazelen, diarree en longontsteking. 41% van deze kinderen sterft in de eerste maand na de geboorte, met vaak als onderliggende oorzaak ondervoeding. UNICEF voert de komende twee jaar campagne tegen kindersterfte met de oproep: Wij gaan voor NUL. Nul kinderen die nog overlijden aan eenvoudig te voorkomen ziektes. Het Kangaroo Mother Care programma pleit onder andere voor het geven van borstvoeding, dat levens van veel pasgeborenen redt. 

Kangoeroemoeder2Kangoeroemoeder1

Gerelateerd aan dit onderwerp