Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

UNICEF The Battle: een verslag

12 september 2012 Op maandag 10 september vond de zinderende finale plaats van UNICEF The Battle in Den Haag. 32 scholieren debatteerden in een heuse boksring met elkaar en met vertegenwoordigers van de politieke jongerenorganisaties over vier verschillende thema's.

Op maandag 10 september vond de zinderende finale plaats van UNICEF The Battle in Den Haag. Onder leiding van Joost Hoebink, van het Nederlands Debat Instituut, debatteerden 32 scholieren in een heuse boksring met elkaar en met vertegenwoordigers van de politieke jongerenorganisaties over vier verschillende thema's. Een jury, onder leiding van vertrekkend Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet, beoordeelde de debatten. De scholieren hadden zich via een voorronde gekwalificeerd voor dit einddebat.

De onderwerpen

Moet er flink bezuinigd worden op ontwikkelingssamenwerking? Moeten ouders die hun kind mishandelen gestraft worden? Moeten pleegkinderen van mensen die in Nederland een verblijfsvergunning hebben gekregen automatisch ook een verblijfsvergunning krijgen?  En: zullen meer lesuren en minder huiswerk leiden tot beter onderwijs? Voor- en tegenargumenten over deze vier stellingen vlogen door de boksring. De jonge politici staken hun mening ook niet onder stoelen of banken en deden actief mee aan het debat.

Na elk debat werd kort de stemming onder de toehoorders in de zaal gepeild. Maar het laatste woord was aan de jury. Uiteindelijk bleek het team van het Groene Hart Lyceum uit Alphen aan den Rijn het meest overtuigend te zijn. Zij gingen volgens de jury goed in op de argumenten van hun tegenstanders en wisten het debat naar hun hand te zetten. Uit handen van juryvoorzitster Verbeet ontving het winnende team een mooie bokaal.

De deelnemende scholen

  • Het Groene Hart Lyceum uit Alphen aan de Rijn
  • Raayland College uit Venray
  • Marnix College uit Ede
  • Pius X College uit Almelo
  • Mill-Hill College uit Goirle
  • Gymnasium Haganum uit Den Haag
  • Regius College Schagen uit Schagen
  • Christelijk Lyceum Zeist uit Zeist

Boksring The Battle

Debat The Battle

Bokaal The Battle