Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Maandag 10 september: #unicefdebat

6 september 2012

Leerlingen van acht middelbare scholen gaan op initiatief van UNICEF in debat met de politieke jongerenorganisaties. De scholieren hebben zich voor deze finaleronde van The Battle - scholieren versus politiek gekwalificeerd via een voorronde.

Op maandagochtend 10 september vindt in Den Haag de ontknoping plaats van UNICEF The Battle: scholieren gaan in debat over kinderrechten met elkaar, maar ook met vertegenwoordigers van de politieke jongerenorganisaties. Jan Bouke Wijbrandi, directeur van UNICEF Nederland  en Gerdi Verbeet, nog even voorzitter van de Tweede Kamer, beoordelen de leerlingen op hun debatkunsten. Afgelopen week kregen de leerlingen nog een training van UNICEF en het Nederlands Debat Instituut, zodat ze goed voorbereid de boksring in Bink 5 Hoog zullen betreden.

Kinderrechten

In de voorronde - op zaterdag 1 september in Maarssen - debatteerden zo'n 45 scholieren in de leeftijd van 12 tot 15 jaar met elkaar over kinderrechten.  Een jury beoordeelde de jongeren op hun debatkunsten. En dat was niet altijd even makkelijk. Het niveau was hoog, de debatten vurig en de deelnemers brachten hun statements vol overgave.

Battle 2

Stellingen

Zo werd er vol passie gedebatteerd over de stelling 'Thuis klusjes doen is ook kinderarbeid'. Een meisje van 14 jaar was het daar niet mee eens:  'Thuis klusjes doen is geen kinderarbeid. Je mag best iets terug doen voor je ouders. En jongeren die daar over zeiken, die moeten nog maar eens naar  de wereld om zich heen kijken.' Bij de stelling 'we moeten stoppen met ontwikkelingssamenwerking'  vertelde een jongen van 13 jaar zijn oplossing: 'Helemaal stoppen lijkt me niet handig, maar ik zie het zo. Als een kind leert fietsen, dan blijf je de fiets ook niet vasthouden. Dan leert hij het nooit. Je moet het kind ondersteunen en aanmoedigen. Zo zou ontwikkelingssamenwerking ook in elkaar moeten zitten.'

Scholen

De scholen die deelnemen aan de finaleronde van UNICEF The Battle zijn:

  • Het Groene Hart Lyceum
  • Raayland College
  • Marnix College
  • Pius X College
  • Mill-Hill College
  • Gymnasium Haganum
  • Regius College Schagen
  • Christelijk Lyceum Zeist

 Volg het debat maandag via #unicefdebat!

Volg de scholieren, jonge politici, juryleden en toeschouwers maandagochtend via #unicefdebat!

 Battle 1

Gerelateerd aan dit onderwerp