Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Hoog bezoek uit Zambia

6 september 2012

Tabitha Nkhata (18) en Brighton Mukupa Kaoma (18), twee klimaatambassadeurs uit Zambia, zijn van 2 tot en met 7 september in Nederland en België op uitnodiging van de Maastricht School of Management.

Princes Máxima

Gisteren ontmoetten zij tevens prinses Máxima in Maastricht tijdens de ceremonie ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van de Maastricht School of Management.

Dorstig naar school

Tabitha, geboren in Lusaka, studeert aan de Copperbelt Universiteit in Kitwe. Ze verlangt ernaar mensen te helpen door ze te vertellen over klimaatveranderingen. Tabitha: "Klimaatveranderingen hebben veel effect op het dagelijks leven van mensen en kinderen in Zambia. Zo is er door de opwarming van de aarde bijvoorbeeld extremere droogte in Zambia, waardoor kinderen dorstig naar school gaan. Ook mislukt de oogst door de droogte, waardoor ouders geen geld meer hebben en hun kinderen helemaal niet meer naar school kunnen laten gaan."

Zambiaanse -kinderen -0006

Afval opruimen 

Brighton, geboren in Kitwe, was op de middelbare school al veel bezig met klimaatveranderingen. In 2010 was hij een van de deelnemers van de eerste Zambiaanse Klimaatconferentie voor Kinderen. Sindsdien werkt hij ontzettend hard om, met hulp van UNICEF Zambia, kinderen te leren hoe ze goed met het milieu kunnen omgaan. Brighton: "Het is belangrijk om kinderen te vertellen over klimaatveranderingen en hoe ze, door bijvoorbeeld simpelweg hun afval op te ruimen, ervoor kunnen zorgen dat de aarde minder vervuild wordt. Kinderen zijn hierin een voorbeeld voor hun ouders en andere volwassenen, omdat deze kunnen zien dat hun kinderen geven om hun toekomst. Die levenshouding kunnen de volwassenen op hun beurt weer overnemen."

Oorzaak van armoede

Brighton: "Zambia is een land in ontwikkeling. De gevolgen van klimaatveranderingen, zoals extreme overstromingen en droogtes,  houden de ontwikkeling tegen." Tabitha: "We kunnen bijvoorbeeld wel een school bouwen, maar als die vervolgens wordt weggevaagd in een overstroming zijn we nog geen stap verder." Volgens deze gedreven klimaatambassadeurs zijn de klimaatveranderingen de grootste oorzaak van de armoede die er in hun moederland heerst. Ze zien de gevolgen voor de toekomst. Tabith: "Zambia genereert veel inkomsten uit het toerisme in de 19  nationale parken. Als de dieren doodgaan door de - door klimaatveranderingen veroorzaakte - droogte zullen er geen toeristen meer komen en dat zal grote gevolgen hebben voor de inkomsten en dus voor de welvaart van het land."

Positieve veranderingen

Inmiddels zijn er in Zambia 650 ambassadeurs die hun uiterste best doen om klimaatveranderingen tegen te gaan en de bevolking te trainen goed om te gaan met het milieu. Tabitha en Brighton zien regelmatig de positieve  effecten van het werk dat zij en de andere ambassadeurs doen. Op een school waar ze een zogeheten 'Environmental Club' hebben opgericht, was er voordat deze club er was nog geen aandacht voor klimaatverandering. Toen ze een tijdje na de oprichting nog een keer op de school gingen kijken, zagen ze dat er vuilnisbakken waren aangeschaft en dat de bomen die zij hadden geplant netjes water kregen. Ook werden plastic tasjes gerecycled. Tabitha: "Zelfs bij de mensen thuis zien we verbeteringen. Ook daar beginnen mensen met het gebruik van afvalemmers."

Ambities

Tabitha en Brighton zijn nog lang niet klaar met hun ambities om de wereld te verbeteren. Ook wanneer je het probleem van klimaatverandering niet direct ziet, kun je iets doen volgens Tabitha. "Als er geen groot probleem is in je eigen land, help dan een ander land. En zorg dat kinderen erbij betrokken zijn, want zij zijn de toekomst." 

Het project Unite4Climate in Zambia wordt medegefinancierd door UNICEF-partner ING.

Gerelateerd aan dit onderwerp