Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

ChristenUnie: neem kinderrechten op BES eilanden serieus

27 augustus 2012

ChristenUnie-Kamerlid Cynthia Ortega-Martijn heeft het kabinet herhaaldelijk gevraagd om de kinderrechten op de eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba nu eindelijk eens serieus te nemen. De reportage van Paul Rösemoller in de uitzending van Spraakmakende Zaken liet wederom zien dat veel kinderen op de eilanden door armoede en misbruik, onder erbarmelijke omstandigheden moeten leven.

Tweederangs kinderen

ChristenUnie-Kamerlid Ortega-Martijn: "Het kan toch niet zo zijn dat er binnen Nederland sprake is van tweederangs kinderen. Het kabinet kan al een groot verschil maken door bijvoorbeeld de kinderbijslag in te voeren om de armoede aan te pakken. Wanneer ziet het kabinet in dat preventie geld bespaard in plaats van repressie wanneer het kwaad al is geschied?"

Onderzoek UNICEF

De ChristenUnie pleit al sinds enige tijd voor het invoeren van de kinderbijslag op de eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba maar tot nu toe is dit pleidooi aan dovemansoren gericht. Ortega-Martijn heeft vorig jaar door een aangenomen motie het kabinet verzocht werk te maken van kinderrechten, en wil nu weten wat met de motie is gedaan. "Door een Centrum voor Jeugd en Gezin te plaatsen is er al een stap in de goede richting gezet, maar dat is absoluut niet voldoende. Dat Unicef zich genoodzaakt voelt om een grootschalig onderzoek in te stellen naar de kinderrechten op de eilanden, zou het kabinet al wakker moeten schudden. Maar tot nu toe geeft men daar geen blijk van. De voorzichtige conclusies die Unicef nu al trekt zijn zeer verontrustend."

Visie

Wat Ortega-Martijn ook zorgen baart is dat de meeste politieke partijen het aan een visie voor de eilanden ontbreekt: "De ChristenUnie is eigenlijk als enige partij met een duidelijke visie gekomen over hoe het verder moet op Bonaire, Sint Eustatius en Bonaire in het verkiezingsprogramma. Helaas moet je bij andere verkiezingsprogramma's een vergrootglas gebruiken wil je wat vinden over de BES, als er überhaupt al woorden aan gewijd worden."