Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Wat doet UNICEF in Syrië?

23 augustus 2012

Het oprukkende geweld tussen het leger en de oppositie in Syrië brengt de laatste maanden de veiligheid en zelfs de levens van vele Syrische kinderen in gevaar. UNICEF probeert de levenssituatie van kinderen daar te verbeteren.

Meer dan de helft is kind

UNICEF geeft hulp door ervoor te zorgen dat kinderen toegang hebben tot voorzieningen zoals voeding, gezondheidszorg, water, sanitaire voorzieningen, bescherming en onderwijs. Meer dan de helft van de Syrische vluchtelingen is kind. In speciaal opgezette kampen kunnen zij tijdelijk onderdak, water, voedsel, psychische hulp en medicijnen krijgen, totdat het in hun eigen land weer veilig is om terug te gaan.

Syrië -UNI126724

Scholen worden ingezet 

UNICEF maakt in Syrië veel gebruik van scholen om kinderen te kunnen helpen. Scholen zijn een belangrijke locatie om kinderen schoon drinkwater te kunnen geven. Ook helpt UNICEF bij het opzetten  van speciale projecten op scholen zodat kinderen psychische hulp krijgen. Veel van hen, voornamelijk in de grote steden Damascus, Homs en Aleppo, krijgen te maken met geweld, bomaanslagen en de dood van familieleden. Daarom is het voor hen nodig mentale steun te krijgen, zodat zij beter om kunnen gaan met deze traumatische gebeurtenissen. Scholen dienen soms zelfs ook als opvangplaats voor mensen die hun huis uit zijn gevlucht omdat het voor hen daar niet meer veilig is. Klaslokalen worden dan gebruikt om gezinnen in te laten slapen wanneer hun eigen huizen verwoest zijn. Het is niet ideaal, maar in geval van nood is het belangrijk dat kinderen een veilige plek hebben om te kunnen slapen, waar ze een dak boven hun hoofd hebben en waar het warm is.

Hygiene belangrijk

Sinds januari 2012 zijn al ongeveer 250.000 mensen, waaronder in ieder geval 185.000 kinderen, getroffen door de crisis in Syrië door UNICEF geholpen. Zo heeft UNICEF in juli 5.600 gezinnen (waaronder 11.000 kinderen) van voedsel kunnen voorzien. Daarnaast kregen veel kinderen onder andere kleding en pakketten met hygiëne benodigdheden zoals zeep. Aandacht voor hygiëne is in noodsituaties belangrijk, omdat een slechte hygiëne vaak voor veel nare ziektes zoals diarree kan zorgen. In Nederland is diarree goed behandelbaar, maar wereldwijd zorgt diarree voor dertig procent van de kindersterfte.

 

 

Bijdrage UNICEF Nederland

UNICEF Nederland heeft € 500.000 van haar eigen noodhulpfondsen bijgedragen aan de humanitaire situatie in Syrië.

Lees meer over Syrië op onze internationale website

Gerelateerd aan dit onderwerp