Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

School begint: ook voor de kinderen in Azie

21 augustus 2012

In Nederland beginnen de scholen weer. Dat is helaas niet voor alle kinderen op de wereld zo. UNICEF programma 'Schools for Asia' wil miljoenen kinderen in Azië naar school helpen.

Meest kwetsbare kinderen

Het gaat om de kinderen van de armste families of kinderen met een etnische achtergrond. UNICEF wil gelijke kansen bieden voor jongens en meisjes, zorgen voor kwalitatief goed onderwijs en wil bereiken dat kinderen hun school ook echt afmaken.

Sing uit Laos

In Laos bijvoorbeeld is onderwijs voor 260.000 kinderen onbereikbaar. Sing (10), een jongen van de etnische groep Lavi woont met zijn familie in het zuiden van Laos. Tot voor kort kon hij niet naar school omdat de weg ernaar toe lang (anderhalf uur) en gevaarlijk was. Bovendien moest hij zijn ouders helpen om rond te komen. Dankzij UNICEF hoeft Sing nu niet zelf naar school te lopen maar komt de school naar hem toe, via een mobiele school. Met een bus, fiets of te voet reizen leraren door het land om zoveel mogelijk kinderen les te geven.    

De aanpak van UNICEF

  • Mobiele leraren die zelf naar de gebieden reizen
  • Het bouwen van klaslokalen
  • Het uitdelen van schoolmaterialen
  • Het trainen van leerkrachten
  • Child Friendly schools (schoon, hygiënisch, veilig, moedigt participatie aan, kindvriendelijke leraren)
  • Schoon water op scholen, aparte latrines (wc's) voor jongens en meisjes en voorlichting over hygiene
  • Kinderen checken op gezondheid en het vaccineren van kinderen, zodat ze gezond naar school gaan
  • De meest kwetsbare kinderen, zoals bijvoorbeeld etnische minderheden, naar school halen
  • Preschool learning: kinderen en hun ouders klaar maken voor school, om achterstanden (zoals een andere taal/dialect spreken) voordat ze naar school gaan, weg te nemen en iedereen gelijke kansen te geven

Resultaat

De aanpak van UNICEF werpt zijn vruchten af. In Laos neemt het aantal kinderen dat naar school gaat toe. In heel Azië profiteren sinds de start van dit hulpprogramma in 2005 al meer dan 5,5 miljoen kinderen van beter onderwijs.

Meer over 'Schools for Asia'

340(2)RESIZE

Sing (10) is van etnische afkomst: "Ik wil graag Laotiaans leren lezen en schrijven. Ik ben blij dat de mobiele school komt omdat het dichtbij is. Ik was steeds bang om de hele weg te lopen naar school."

340-(1)RESIZE

Sing staat voor het schoolbord: "ik wil graag politieman worden. Wij hebben geen politie in ons dorp, ik wil graag de eerste zijn." 

UNI76369

Kinderen krijgen les vanuit een mobiele school.

 

Gerelateerd aan dit onderwerp