Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

UNICEF biedt hulp in Za'atarikamp in Jordanië

20 augustus 2012

Het aantal Syriërs die door de oorlog in eigen land naar Jordanië zijn gevlucht is al meer dan 40.000. Hiervan leven 7.000 mensen in het Za'atarikamp. Het is er erg heet en er waaien zandstormen.  

Meer dan 40.000 vluchtelingen

Het aantal Syriërs dat door de oorlog in eigen land naar Jordanië is gevlucht is al opgelopen tot meer dan 40.000. Oma Umm Ghassan, die met bijna al haar negen zonen en tientallen kleinkinderen naar Jordanië vluchtte en nu in het Za'atarikamp verblijft, uit haar zorgen: "Het stof hier is verschrikkelijk, het is nauwelijks te doen. We houden niet op met wassen. Godzijdank is er water maar de levensomstandigheden blijven moeilijk. De hitte en het stof maakt de kinderen ziek." De plek waar ze vandaan vluchtte is groen en vruchtbaar. Hier is de omgeving totaal anders: droog, heet en stoffig.

Schoon water

UNICEF zorgt samen met VN partners voor de meest basale hulp voor deze vluchtelingen. UNICEF zorgt voor schoon water en voor een goede water en sanitatie infrastructuur door het plaatsen van mobiele en vaste latrines, gelegenheden om je te wassen en water bassins. UNICEF streeft er naar om iedere vluchteling 50 liter water per dag te kunnen bieden.

Maha liep twee dagen

Maha, een meisje van 11 loopt met haar drie jarige zusje naar een van de mobiele latrines. Haar reis samen met haar familie duurde twee dagen. Daarvan moesten ze uren te voet afleggen. Ze probeert haar tranen in te houden als ze zegt: "Ik ben voor alles bang, voor het bombarderen, voor sluipschutters." Maha is nu een week in het kamp. Ze is wat rustiger geworden ondanks de last die ze heeft van het stof. Iedere dag gaat ze naar de tenten waar UNICEF, samen met Save the Children, kindvriendelijke plekken gemaakt heeft. Hier krijgen kinderen psychische begeleiding en kunnen ze activiteiten doen en informeel onderwijs volgen.

Alle kinderen in het kamp naar school

Als de scholen starten in september kunnen de kinderen in de vluchtelingenkampen naar officiele Jordanese scholen. Het ministerie van onderwijs heeft hiervoor toestemming gegeven. UNICEF zorgt, samen met haar partners voor de kosten en biedt de zekerheid aan alle kinderen in het Za'atarikamp om naar school te kunnen gaan.  

Meisje -met -stofdoek

Maha (11) reisde twee dagen met haar familie van Homs, Syrie naar het Za'atarikamp in Jordanië. In het kamp bezoekt ze kindvriendelijke plekken waar ze activiteiten doet en informeel onderwijs krijgt.

Gerelateerd aan dit onderwerp