Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Drievoudige crisis in Niger: nu ook cholera

9 augustus 2012

Nu het regenseizoen is aangebroken in Niger hebben al meer dan 3000 mensen cholera en zijn er al 68 mensen aan overleden. Door de enorme toevlucht van vluchtelingen uit het conflictgebied uit Mali in Niger is het risico op de ziekte nu veel groter geworden.   

Vluchtelingen slecht bereikbaar

Cholera is een ieder jaar terugkerende ziekte in de Sahel regio. Maar door de enorme toevlucht van vluchtelingen uit het conflictgebied uit Mali in Niger is het risico op de ziekte nu veel groter geworden. De meeste vluchtelingen uit Mali - tot nu toe 52.000 mensen - hebben bijna geen toegang tot medische hulp:  ze leven langs de rivier of op eilanden die alleen per boot bereikbaar zijn. Kinderen zijn het meest kwetsbaar door het ontbreken van toegang tot hulp.

Nijlpaarden

Hamidou Abdoulaye is de enige verpleger in het gebied rond de eilanden waar hij in zijn eentje zo'n 10,000 mensen van hulp probeert te voorzien. "Het wordt gevaarlijk tijdens het regenseizoen. De enige boot die we hadden is kapot en hebben het probleem dat er nu veel nijlpaarden zijn. Dat maakt dat de tocht naar de eilanden niet zonder risico's is." De geografische ligging van de eilanden bemoeilijkt het de mensen om medische hulp te zoeken. Tegelijkertijd is het om dezelfde reden voor gezondheidswerkers lastig om de hulp te kunnen bieden die nodig is.

Voorkoming van cholera

Dankzij de hulp van UNICEF is in Niger nog geen epidemie uitgebroken. UNICEF zorgt voor behandelingen, levert medicijnen en hygiëne kits aan gezondheidscentra. Daarnaast traint ze hulpverleners om mensen voorlichting te geven om cholera te voorkomen. Eenvoudige maatregelen als gezinnen leren je handen te wassen met zeep werken heel goed. UNICEF deelt daarnaast waterzuiveringstabletten om de toegang tot schoon drinkwater te vergroten. Twee belangrijke voorwaarden om cholera te kunnen voorkomen.

Gerelateerd aan dit onderwerp