Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Esther (3) uit Rwanda vond een familie

31 juli 2012

Drie jaar geleden werd Esther als baby van pas een aantal uren oud, bij het Mpore Pefa tehuis gebracht. Drie maanden geleden verliet ze Mpore Pefa en sindsdien woont ze bij haar nieuwe familie, een echtpaar uit Rwanda met al twee kinderen van 6 en 3 jaar. Rwanda wil proberen haar kindertehuizen binnen twee jaar te sluiten.

Esther krijgt er twee zusjes bij

Drie jaar geleden werd Esther als baby van pas een aantal uren oud, bij het Mpore Pefa tehuis gebracht. Een man had haar gevonden in een veld vlakbij een school. Het kan zijn dat de moeder van het kind een studente was maar dat blijft gissen. Nu drie maanden geleden heeft ze Mpore Pefa verlaten en woont ze bij haar nieuwe familie, een echtpaar uit Rwanda met al twee kinderen van 6 en 3 jaar. "De eerste dag heeft ze geen woord gesproken, maar de volgende dag toen we haar op haar nieuwe schooltje gedag zeiden, huilde ze totdat we haar konden overtuigen dat we terug zouden komen." Aldus haar nieuwe moeder Mwenedata. "Het wennen ging makkelijk, er was een klik, zowel van onze kant als van haar kant. En we hadden onze dochters goed voorbereid dat ze een nieuw zusje kregen." 

Na de genocide

Na de genocide in 1994 werden er in Rwanda steeds meer opvanghuizen gebouwd om aan de duizenden kinderen die hun ouders verloren hadden, opvang en bescherming te kunnen bieden. In 1979 telde Rwanda 4 tehuizen, in 2011 waren dat er 34. Het leek de beste oplossing voor alleenstaande kinderen. Totdat na uitgebreider onderzoek bleek dat van 70 procent van de kinderen of de ouders nog in leven waren of er nog familieleden waren die de zorg van het kind op zich konden nemen.

Samen met de Rwandese regering

Organisatie Hope & Homes for Children werkt samen met UNICEF en de Rwandese regering om dit plan in twee jaar te realiseren. "Financieel is het ook veel voordeliger om een kind in een familie te laten opgroeien. In een instituut kost een kind zo'n 5 dollar per dag terwijl je met datzelfde bedrag een familie met zes kinderen kunt onderhouden." Aldus programmaleider van Hope & Homes, Epaphrodite Nsabimana. "De juiste mentaliteit is er, zelfs de minister -president heeft een kind geadopteerd. Maar we willen het sluiten van de deuren niet te gehaast doen. We willen zeker zijn dat het kind goed terecht komt."

Aanpak UNICEF

UNICEF traint extra hulpverleners en psychologen. Volgens UNICEF directeur in Rwanda, Noala Skinner stopt niet bij het sluiten van de tehuizen: "Wij kijken naar het hele bestaande systeem van kinderbescherming zodat we nu en in de toekomst het afstaan van kinderen beter kunnen voorkomen."

 

Esther

Esther (3) voelt zich thuis bij haar nieuwe familie

Gerelateerd aan dit onderwerp