Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Asielopvang kinderen kan beter

31 juli 2012

De opvang van asielzoekerskinderen kan en moet veel beter. Dat stelt onderzoeker Karin Koosterboer van UNICEF Nederland donderdag in het programma Spraakmakende Zaken. Zes afleveringen van het IKON programma gaan deze zomer over kinderrechten. Aflevering 3 gaat dus over asielzoekerskinderen.

Het lot van asielzoekerskinderen

De derde aflevering van deze serie over kinderrechten gaat over het lot van vreemdelingenkinderen in Nederland. Er wonen momenteel zo'n 15.000 mensen in ons land in een asielzoekerscentrum (AZC), waaronder 5.000 kinderen. De opvang in deze AZC's voldoet voor een periode van enkele maanden, maar de meeste asielzoekers verblijven er jarenlang, waarbij verhuizen van het ene naar het andere centrum aan de orde van de dag is. Deze leefsituatie is met name voor de kinderen zeer nadelig. Door de permanente onzekerheid van hun ouders over de toekomst en de vele verhuizingen, lopen veel asielzoekerskinderen trauma's op die te vergelijken zijn met oorlogstrauma's. In Spraakmakende Zaken de vraag: hoe kan het beter?

Onzekerheid

"De onzekerheid is het ergste", zegt Karin Kloosterboer, onderzoeker en kinderrechtenspecialist bij UNICEF Nederland. UNICEF deed in 2009 onderzoek naar de kinderrechten in AZC's. Er zijn sindsdien diverse initiatieven ontwikkeld om de situatie van asielzoekerskinderen te verbeteren, maar hun leefsituatie voldoet nog steeds bij lange na niet aan de eisen van het VN Kinderrechtenverdrag, signaleert Kloosterboer. Daarom komt UNICEF Nederland nu in samenwerking met een aantal andere organisaties met een plan om de opvang van asielzoekers in Nederland radicaal om te gooien. Kloosterboer vertelt erover in Spraakmakende Zaken: "Het kan humaner, efficiënter en goedkoper en vooral: kinderrechtenproof."

Spraakmakende Zaken

Trauma's

Orthopedagoog Margrite Kalverboer, werkzaam aan de RU Groningen, werkt met getraumatiseerde kinderen in AZC's. "Deze kinderen hebben al heel vaak afscheid moeten nemen. Ze zijn hun gevoel van veiligheid kwijt. Hun hele bestaan is onzeker." Daarnaast merkt Kalverboer dat de kinderen vaak sneller integreren dan hun ouders, waardoor de rollen omdraaien. Kalverboer pleit met name voor een verkorting van de procedure. Zij constateert dat de kinderen liever snel willen weten waar ze aan toe zijn dan het eindeloze wachten, zelfs als de boodschap is dat ze niet mogen blijven.

Verhalen van de kinderen zelf

De nu 25-jarige Asef Mahmoudi uit Afghanistan ondervond het langdurige asielzoekerstraject aan den lijve. Hij woonde ruim acht jaar in AZC's voordat hij een verblijfsvergunning kreeg en vertelt daarover in Spraakmakende Zaken. Ook praat Paul Rosenmöller met de 9-jarige Amir uit Afghanistan over zijn leven in een AZC.

Over Spraakmakende Zaken

Het tv-programma Spraakmakende Zaken besteedt deze zomer zes afleveringen lang aandacht aan kinderrechten. De presentatie is in handen van Paul Rosenmöller.

De rechten van het kind zijn een belangrijk thema, iets waar de IKON met grote regelmaat aandacht voor vraagt. Zo participeert de IKON al enkele jaren in de tv-serie 'Mensjesrechten" in samenwerking met HUMAN en Amnesty International.

  • Kijken: donderdag 2 augustus om 21:15 op Nederland 2

Achtergrondinformatie