Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Kinderen en echtscheiding...

24 juli 2012

In Nederland zijn er jaarlijks 70.000 kinderen van wie de ouders uit elkaar gaan. Ouders hebben advocaten, maar wie luistert er naar het kind? Aflevering 2 van de serie Spraakmakende Zaken over Kinderrechten die deze zomer wordt uitgezonden, gaat over kind & echtscheiding.

En dan is het maar de vraag of er door familie, vrienden, rechter of advocaat ook naar jou als kind geluisterd wordt. Terwijl dat van onschatbare waarde is voor jouw welzijn. Sterker nog, het is één van de belangrijkste rechten van het kind: gehoord worden. Maar gebeurt dat eigenlijk wel, en wie houdt dat in de gaten? De tweede aflevering van Spraakmakende Zaken over Kinderrechten die deze zomer wordt uitgezonden, gaat over kinderen en echtscheiding…..

Klem zitten

Kinderen worden tijdens een scheiding vaak geconfronteerd met ouders die het niet eens worden over de verdeling van de zorg, struikelen over geldzaken of ook na de scheiding elkaar over de ruggen van hun kinderen in de haren blijven vliegen. Zo kunnen kinderen klem komen te zitten tussen vader en moeder en hevig worstelen met hun loyaliteit.


Belang van het kind?

In de familie of de vriendenkring is er voor het kind vaak geen onpartijdig luisterend oor te vinden. Lang niet alle kinderen hebben vriendjes met wie ze hun persoonlijke situatie kunnen bespreken. Ouders hebben advocaten, maar wie let er op de belangen van het kind?


Spraakmakende Zaken

In de tweede aflevering van Spraakmakende Zaken over Kinderrechten spreekt presentator Paul Rosenmöller met Robin en Iris, die zelf een scheiding van hun ouders meemaakten. Daarnaast zitten er twee deskundigen aan tafel: Marsha Pinedo, van een organisatie voor jongeren met gescheiden ouders en Ed Spruijt, scheidingsonderzoeker aan de Universiteit Utrecht.


De Kinderombudsman

De Kinderombudsman bracht in juli 2012 een rapport uit over de 'bijzondere curator', een soort kinderadvocaat. Uit dat rapport blijkt dat er veel te weinig naar kinderen wordt geluisterd, bijvoorbeeld in echtscheidingssituaties. Als er niemand is die let op de belangen van het kind, kunnen kinderen aan de rechter om een bijzondere curator vragen.