Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Gevluchte Syrische kinderen krijgen bijles op zomerschool

24 juli 2012

Basma (11) en haar 7-jaar jongere zusje brengen deze zomer door op een basisschool in Amman, de hoofdstad van Jordanië. Samen met 180 andere kinderen, voornamelijk Syrische vluchtelingen, volgt zij er bijles aan de zomerschool.

"De zomerschool is heel leuk! Ik heb al nieuwe vriendinnen gemaakt hier." zegt Basma* enthousiast. Ze volgt een druk rooster met vakken als Engels, Arabisch, wiskunde, natuurkunde en gym.

Bijles en spelen

In Jordanië gaan ongeveer 3.500 Syrische kinderen naar zo'n zomerschool. Ze zijn gevlucht voor het geweld in hun land, en hebben daarom vaak veel van school moeten missen. Op de zomerschool kunnen ze weer een beetje bijwerken. En natuurlijk is er tijd voor leuke activiteiten met leeftijdsgenootjes. Zodat ze de ellende even achter zich kunnen laten. En weer gewoon kind kunnen zijn.

Het Ministerie van Onderwijs, UNICEF en Save the Children werken - met steun van de Europese Unie - samen om de zomerscholen mogelijk te maken. Naast bijlessen worden er leuke groepsactiviteiten voor de kinderen georganiseerd.

Bang om naar school te gaan

Basma vluchtte, samen met haar ouders en zusje, afgelopen februari uit Syrië. "We wilden weg van het geweld. Mijn nicht was beschoten. Ik was erg bang, en moest huilen." Ook vertelt Basma dat ze in Syrië vaak niet naar de les kon omdat de school gesloten was. Soms was het zelfs te onveilig om naar buiten te gaan. "Als ik die mannen met geweren zag, werd ik bang. Ik dacht dat ik dood zou gaan."

Het gezin is uiteindelijk gevlucht naar Jordanië, daar konden ze logeren bij hun tante. Na twee weken vonden ze een eigen plekje om te wonen, in Amman. Basma kon gelukkig best snel weer naar school. School vindt ze leuk, thuis in Syrië was ze één van de beste leerlingen uit de klas. Haar klasgenootjes van toen mist ze wel. Maar omdat ze zich hier veilig voelt, is ze ook heel blij in Jordanië.

UNICEF: belang van zomerscholen

Dominique Hyde van UNICEF Jordanië benadrukt hoe belangrijk het is dat de gevluchte kinderen de kans krijgen zo snel mogelijk weer hun school op te pakken. "Dat is niet alleen belangrijk voor hun doorstroom in het Jordanese schoolsysteem, maar ook om een kind het gevoel te geven dat het weer 'normaal' kan leven."

*Namen zijn uit veiligheidsredenen gefungeerd.

  

Zomerschool

Zomerschool

Vluchtelingen Syrie

Gerelateerd aan dit onderwerp