Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Crisis in de Hoorn van Afrika: een jaar later

20 juli 2012

Het is vandaag precies een jaar geleden: de crisis in de Hoorn van Afrika bereikte het kookpunt nadat de VN hongersnood uitriepen in het zuiden van Somalië. De internationale gemeenschap kwam in actie. Ook in Nederland werd met giro 555 een nationale actie gestart. Waar staan we nu, een jaar later?

Hongersnood tegengegaan, miljoenen levens gered

Uiteraard zijn er mooie resultaten: de massale steun - in combinatie met gunstige regenval - heeft miljoenen  levens gered en heeft geholpen de hongersnood tegen te gaan. Zo heeft UNICEF het afgelopen jaar hard gewerkt in de door droogte getroffen delen van Somalië, Kenia, Ethiopië en Djibouti. Hier hadden maar liefst 13 miljoen mensen dringend hulp nodig. Tussen juli en december 2011 heeft UNICEF ongeveer 63.000 ton hulpgoederen, zoals therapeutische voeding, afgeleverd. Levensreddende goederen die in totaal miljoenen kinderen en hun families hebben bereikt. Ook werden bijna één miljoen kinderen voor ondervoeding behandeld.

Crisis nog niet voorbij

Maar de crisis is de Hoorn van Afrika is verre van voorbij. Nog altijd hebben acht miljoen mensen in Somalië, Ethiopië en Kenia dringend hulp nodig, waaronder veel kinderen. Somalië ligt er nog steeds het slechts voor. Een derde van de bevolking, 2,5 miljoen mensen, heeft er nog steeds noodhulp nodig. Zij worden bedreigd door een combinatie van armoede, onveiligheid, ondervoeding en ziekte Veel families hebben door de crisis hun huis moeten verlaten, wat de kinderen nog kwetsbaarder maakt.

De keiharde cijfers van nu: in bepaalde regio's in Somalië is maar liefst één op de vijf kinderen levensbedreigend ondervoed. Er zijn al aanwijzingen dat de situatie zou kunnen verslechteren in het zuiden van Somalië, waar acute ondervoeding bij kinderen onder de vijf jaar op sommige plaatsen bijna twee keer de nooddrempel is.

HOA

Hulp blijft nodig

UNICEF blijft daarom noodhulp verlenen. Dit is hulp gericht op gezondheidszorg, voeding, water en sanitaire voorzieningen. Maar deze korte termijn noodhulp zal toekomstige crises niet kunnen voorkomen. Daarom bouwt UNICEF ook verder aan de veerkracht van de bevolking. Dit door samen te werken met gemeenschappen, gebruik te maken van hun kennis en hun weerbaarheid op te bouwen. Basisvoorzieningen voor de gezondheid, voeding, sanitaire voorzieningen en onderwijs worden in de gemeenschappen verstevigd. Ook werkt UNICEF met een systeem van 'kinderbijslag' samen met haar partners aan de opvang van kwetsbare gezinnen.

UNICEF-medewerker Martijn Engels in Kenia

Martijn Engels kleinUNICEF-medewerker Martijn Engels reisde vorig jaar naar Kenia om de hulp op het gebied van onderwijs in de Hoorn te coördineren. Lees hier zijn blogs nog eens na!

 

Voortgangsrapport UNICEF Hoorn van Afrika

UNICEF wil niet dat de Hoorn van Afrika, net als vorig jaar, opnieuw wordt getroffen door hongersnood. Daarom is er duurzame hulp nodig om miljoenen kinderen in het gebied te wapenen tegen de droogte. Dat is de conclusie van het voortgangsrapport Response to the Horn of Africa Emergency van UNICEF dat in april 2012 - zes maanden nadat in delen van Somalië officieel hongersnood werd uitgeroepen - verscheen. Je kunt het rapport hier downloaden.

Foto rapport

 

Gerelateerd aan dit onderwerp