Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Unieke tv-serie over Kinderrechten

19 juli 2012

Vanavond begint een uniek serie Spraakmakende Zaken (IKON) over Kinderrechten in Nederland. Zes afleveringen lang spreekt presentator Paul Rosenmöller met (ervarings)deskundigen over thema's als kindermishandeling, kinderen van gescheiden ouders, asielzoekerskinderen, opvoeding, onderwijs  en sexualiteit.

Zes afleveringen lang spreekt presentator Paul Rosenmöller met (ervarings)deskundigen over thema's als kindermishandeling, kinderen van gescheiden ouders, asielzoekerskinderen, opvoeding, onderwijs en tienermoeders. De eerste aflevering gaat over kindermishandeling, een probleem met de "omvang van een epidemie", aldus Kinderombudsman Marc Dullaert.

Kindermishandeling

Het meisje van Nulde, de gruwelijke dood van baby Savannah. Gevallen van extreme kindermishandeling die de samenleving schokken. Maar de groep kinderen die met kindermishandeling te maken heeft, is veel groter dan deze excessen. In iedere schoolklas zit wel een kind dat thuis wordt mishandeld, misbruikt of (geestelijk) verwaarloosd. De schattingen variëren van 118.000 tot 160.000 slachtoffers per jaar. En iedere week overlijdt er een kind in Nederland aan de gevolgen.

Meer meldingen

De afgelopen weken was het in het nieuws: er zijn steeds meer meldingen van kindermishandeling in ons land. Dat wil volgens deskundigen niet zeggen dat er steeds meer kinderen worden mishandeld, maar wél dat kindermishandeling steeds beter wordt gesignaleerd.

 Ervaringsdeskundigen

In de uitzending van Spraakmakende Zaken komen onder andere twee jonge vrouwen aan het woord, die aan den lijve hebben ondervonden hoe het is om als kind te worden verwaarloosd of misbruikt. Zij kunnen er inmiddels met enige afstand over praten. Niettemin zijn hun verhalen indrukwekkend en dapper. Verder zitten aan tafel: Margreet Visser, behandelcoördinator van het Kinder- en Jeugdtraumacentrum in Haarlem en Kinderombudsman Marc Dullaert.

Spraakmakende -Zaken

Antillen

UNICEF Nederland heeft met haar expertise over kinderrechten aan de serie meegewerkt.

De volgende afleveringen gaan over: rechten van kinderen bij scheidingen en asielzoekerskinderen in Nederland. De drie laatste afleveringen zijn opgenomen op de eilanden van Caribisch Nederland: Sint Eustatius (opvoeding), Saba (onderwijs  en Bonaire (tienermoeders). UNICEF Nederland is momenteel bezig met een onderzoek naar de situatie van kinderen in Caribisch Nederland.

Gerelateerd aan dit onderwerp