Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Opbrengst Giro 555-actie voor Hoorn van Afrika volledig besteed

2 juli 2012

Op 11 juli 2011 openden de Samenwerkende Hulporganisaties Giro 555 voor hulp aan de slachtoffers van de voedselcrisis in de Hoorn van Afrika. De actie bracht 25 miljoen euro op. Deze opbrengst is het afgelopen jaar volledig besteed.

Hulp aan Somalië, Ethiopië en Kenia

Web -Somalia -UNI122482

Aanhoudende droogte, mislukte oogsten en conflicten veroorzaakten vorig jaar zomer ernstige voedseltekorten in de Hoorn van Afrika. De SHO starte op 11 juli 2011 een inzamelingsactie en spraken af de opbrengst binnen een jaar te besteden. Dankzij de giften die op Giro 555 binnenkwamen konden negen deelnemende hulporganisaties hulp bieden in Somalië, Ethiopië en Kenia. Zij deden dit vooral in en rond vluchtelingenkampen en in regio's die het zwaarst getroffen waren.

Nieuwe kuddes voor veehouders

Naast noodhulp werkten de hulporganisaties ook aan structurele oplossingen. Zij hielpen mensen hun werkzaamheden weer op te pakken en ondersteunden nomadische veehouders bij het vormen van nieuwe kuddes. Ook werkten zij aan irrigatieprojecten om mensen minder kwetsbaar te maken voor toekomstige periodes van droogte.

Goede coördinatie

Actievoorzitter Marinus Verweij bezocht Zuid-Ethiopië om te kijken hoe de hulpverlening verliep."Ik was onder de indruk van de organisatie van de hulp. In zeer korte tijd waren alleen al in Ethiopië honderdduizend mensen de grens overgekomen. Goed gecoördineerd werd voedsel en water gedistribueerd, medische zorg verleend en een ordening aangebracht in de chaos."

 

 

Samenwerkende hulporganisaties

Op de site van de SHO geven de deelnemende organisaties een impressie van de hulp die zij hebben geboden. Op deze site zijn ook een nieuwsbrief en halfjaarrapportage te downloaden die de SHO onlangs uitgaf. Daarin is onder meer te lezen dat de hulpverlening ernstig bemoeilijkt werd door conflicten en gewelddadigheden in de regio. Eind november publiceerde de SHO een eindrapportage waarin zij gedetailleerd verslag doen van de hulp die het afgelopen jaar met de actieopbrengst is geboden door de negen hulporganisaties.

Gerelateerd aan dit onderwerp