Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Kinderrechten centraal in TV-programma Spraakmakende Zaken

28 juni 2012

De IKON zendt deze zomer een serie uit over kinderrechten. Zes afleveringen van Spraakmakende Zaken gaan over kinderen in Europees én Caribisch Nederland. UNICEF Nederland werkte eraan mee.

Opgroeien in Caribisch Nederland

Je woont op een prachtig tropisch eiland, kunt elke dag zwemmen in de zee en genieten van het lekkere weer. De eilanden van Caribisch Nederland - Bonaire, Sint Eustatius en Saba - zijn paradijselijk. Tegelijkertijd kan het ook zo zijn dat je vader ver weg woont, je moeder geen tijd voor je heeft omdat ze altijd moet werken, de kwaliteit van de school tekort schiet en er - behalve dat zwemmen in zee - weinig te doen is. Hoe groei je op in Caribisch Nederland?

Saba, Sint Eustatius en Bonaire

Voor veel kinderen op Saba, Sint Eustatius en Bonaire is dat soms best moeilijk. Maar ook in het 'koude deel' van Nederland zitten sommige kinderen in een lastige situatie. Bijvoorbeeld omdat ze het slachtoffer zijn van een scheiding, geslagen worden of helemaal aan hun lot overgelaten.

ArubaKinderrechten centraal

Het tv-programma Spraakmakende Zaken staat deze zomer in het teken van de rechten van het kind, zoals die in het VN-Kinderrechtenverdrag zijn vastgelegd. De zes afleveringen worden gepresenteerd door Paul Rosenmöller. Drie uitzendingen worden gemaakt in Europees Nederland en drie uitzendingen in Caribisch Nederland: de eilanden Saba, Sint Eustatius en Bonaire (sinds eind 2010 bijzondere gemeenten van Nederland).

Aanleiding voor de serie vormden de activiteiten van UNICEF rond kinderrechten in Nederland.

  • Zoals het onderzoek naar de positie van kinderen op de eilanden
  • En het onderzoek naar de situatie van kinderen in asielzoekerscentra

Spraakmakend

De onderwerpen die in Spraakmakende Zaken aan de orde komen zijn:

  • In Europees Nederland: kindermishandeling, de positie van kinderen bij een scheiding van de ouders en de situatie van kinderen in asielzoekerscentra.
  • In Caribisch Nederland: opvoeding, onderwijs en seksualiteit.

De eerste aflevering van Spraakmakende Zaken wordt uitgezonden op donderdag 19 juli op Nederland 2, 21:05-21:40 uur; de volgende op de donderdagen daarna. 

 

Spraakmakende -Zaken

Antillen